След 4-часов дебат: Бюджетът за 2024 г. мина на първо четене, предстоят промени

4675
След 4-часов дебат: Бюджетът за 2024 г. мина на първо четене, предстоят промени
Снимка: БГНЕС

На извънредно заседание днес (11 декември) Народното събрание прие на първо четене държавния бюджет за 2024 година. Решението беше взето след 4-часови дебати със 144 гласа "за" (ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България") и 66 "против" (БСП, "Възраждане", "Има такъв народ").

Президентът Румен Радев предупреди, че може да наложи вето, ако финансовият министър Асен Василев не бъде "озаптен", като визираше текстове в проектозакона, свързани с евентуалната продажба на поземлен фонд. Самият Василев определи това като "фалшива новина".

След гласуването депутатите решиха да съкратят срока за предложения между двете четения до петък (15 декември) в 18 ч.

Какво предвижда бюджетът?

Минималният размер на фискалния резерв към 31 декември 2024 г. е предвиден да остане непроменен спрямо заложения в Закона за държавния бюджет за 2023 г. в размер на 4,5 млрд. лв. Още: Председателят на парламента не се плаши от Радев за Бюджет 2024

Данъчните облекчения

Запазва се действащото данъчно облекчение за предоставяне на наетите лица на социални разходи под формата на ваучери за храна в необлагаем с данък размер до 200 лв. месечно, като се предвижда общата годишна квота за предоставяне на ваучери за храна да се запази на 1,4 млрд. лв.

Продължава прилагането на по-високия размер на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания, като се запазва и възможността за авансово ползване на преференцията.

Предвижда се удължаване на прилагането на нулева ставка на ДДС за доставките на хляб и брашно до средата на 2024 г. и на намалената данъчна ставка на ДДС от 9% за ресторантьорски и кетъринг услуги до края на 2024 г. 

В законопроекта за държавния бюджет за 2024 г. е определен 100% дивидент за държавата от държавните дружества и предприятия за 2024 г.

Политиката по доходите

По отношение на политиката по доходите в бюджета за 2024 г. е отразено увеличението на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2024 г. - от 780 лв. на 933 лв. Още: "Триумвират" с Борисов и Пеевски, продажбата на земи и договора с "Боташ": Говори Асен Василев

Социална политика

Съгласно постигнато съгласие на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество от 1 януари 2024 г. се увеличава максималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица от 85,71 лв. на 107,14 лв. 

Пенсионната политика се базира на допусканията за осъвременяване на размерите на пенсиите съгласно действащото законодателство (11 на сто за 2024 г.), като в резултат на това за следващата година разходите за пенсии по бюджета на ДОО нарастват с 2 440,8 млн. лв. спрямо закона за 2023 г.

Сигурност

Разходите за отбрана за 2024 г. възлизат на 2,05% от БВП, като през 2025 г. са разчетени до 2,00% от БВП, а през 2026 г. – 2,23% от БВП, с което се изпълнява Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП на Република България до 2024 г.

50,0 млн. лв. са предвидени във връзка с дейностите, свързани с държавната граница, в това число за изграждане на радиолокационна система за детекция и класификация на ниско летящи обекти до 3 хил. м. Още: Асен Василев имал лоши очи - Добрев прати депутатите да си леят куршум и да им четат молитви (ВИДЕО)

7,0 млн. лв. са средствата в бюджета за извънгаранционно поддържане на временното възпрепятстващо съоръжение по българо-турската граница и допълнителни дейности по ремонт и надграждане. 

С 367,3 млн. лв. се увеличават разходите за персонал в МВР в резултат от увеличението на възнагражденията с 10%, считано от 1 август 2023 г. 

Култура

По време на дебатите днес стана ясно, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски са постигнали съгласие с финансовия министър парите за култура да бъдат увеличени. Новината бе обявена от Тома Биков от ГЕРБ.

"Аз взимам думата, за да ви съобщя, на вас и на колегите, една наистина добра новина от днес, която е свързана с това, което говорихте, а именно, че лидерите на ГЕРБ и ДПС успяха днес да убедят Асен Василев парите за култура да бъдат увеличени с още 68 млн. лева", заяви Биков.

"Това не е безсмислено действие. Ние миналата седмица приехме текстове на Конституцията, на които пише, че образованието, науката и опазването на културно-историческото наследство са национален приоритет. Така са формулирани от всички нас и 164 депутати подкрепиха това", подчерта той.

Председателят на Комисията по култура обяви, че парите ще бъдат дадени за по-високи заплати на работещите в сектора. 

Дебатът

Първи по време на дебатите думата взе финансовият министър Асен Василев. Какво каза той в представянето на бюджета четете тук.

Румен Гечев от БСП определи бюджета на Василев като нереалистичен. Той разкритикува липсата на реформи във финансовата рамка. Според депутата от левицата, с този бюджет ще се запази бедността в България.

"Този бюджет гарантира единствено лазене по икономическото дъно 2024 година. Никакви реформи по съответните сектори, нищо съществено не се прави за българския бизнес и българския износ", категоричен беше социалистът.

"Часовник на дълга"

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" обвини министъра в силно задлъжняване на страната, което доведе до размяна на реплики между двамата от парламентарната трибуна.

В проектобюджета е записано, че догодина можем да изтеглим нов дълг до 11,7 милиарда лева. Това означава, че общо задлъжнялостта на страната ни не трябва да надвишава 49,0 млрд. лв. или 23,8 на сто от БВП. Още: Мир за бюджета в сглобката и намек здравният министър да си ходи (ВИДЕО)

"Николай Василев ви е опънал един часовник на дълга. И се показва с колко нараства в момента. Идете го вижте. По 207 лева на секунда нараства външният дълг", заяви Йорданов.

Финансовият министър отговори с думите, че външният дълг се гледа като процент от БВП. "И когато сложите часовник как нараства дългът, трябва да сложите часовник и как нараства БВП", категоричен беше той.

Спор между ПП-ДБ и ГЕРБ

Депутати от ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" си размениха остри реплики в рамките на бюджетните дебати. Красимир Вълчев от ГЕРБ предупреди, че има сериозни скрити дефицити във финансовата рамка.

"Да, ние не можем да намалим разходите много под това ниво. В момента при 3% дефицит секторите са пълни със скрити дефицити. Имаме поне 3-4% скрити дефицити. И неслучайно в комисиите се чуваха само негативи за този бюджет", каза той.

Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната - Демократична България" отвърна, че политиката на кабинетите на ГЕРБ е била "на стабилната бедност" и обвини Вълчев, че единствено "плаши обществото":

"Едно си баба знае, едно си баба бае. Всяка година един и същ репертоар се опитвате да продадате на обществото - а именно за огромни дефицити. 4% скрит дефицит. Не ви ли омръзна да говорите едно и също? До месец ноември дефицитът е едва 0,6% от гласувания - подчертавам - до 3%".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хазартни компании: Законовите промени ще ощетят държавния бюджет

БНБ обяви колко е българският външен дълг

Доброволци от Пощенска банка засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Важно за великденските добавки към пенсиите: Кой взема и кой - не

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com