От Русия с любов – 30 дни футболни страсти

2473
От Русия с любов – 30 дни футболни страсти
Снимка: Guliver/GettyImages

От днес до 15 юли вниманието на целия свят ще бъде приковано към Русия и 21-то Световно първенство по футбол. Тази вечер от 17:30 часа българско време започва церемонията по откриването, а половин час по-късно Русия и Саудитска Арабия ще дадат старта на най-голямото футболно събитие в света. В следващия месец ще бъдат изиграни общо 64 мача, за да бъде определен новият футболен властелин, чието име ще стане ясно след изиграването на финала на 15 юли в Москва, отбелязва БГНЕС.

Изборът на Русия за домакин на Мондиал 2018 бе обширно дискутиран и оспорван от мнозина, но президентът на страната Владимир Пурин и президентът на ФИФА Джани Инфантино обещаха, че ще видим най-доброто Световно първенство в историята, след като кандидатурата на страната се пребори с тези на Португалия/Испания, Белгия/Холандия и Англия. 12 стадиона в 11 града, всички от тях разположени в европейската част на страната или в близост до нея, за да бъдат ограничени разстоянията за фенове и отбори, ще приемат мачовете от шампионата. 11-те града са Москва, Санкт Петербург, Сочи, Самара, Казан, Калининград, Волгоград, Ростов, Нижни Новгород, Саранск и Екатеринбург, като най-много мачове ще се изиграят на стадион „Лужники“ в столицата и стадион „Крестовски“ в Санкт Петербург – по седем. 80-хилядният „Лужники“ ще има честта да приеме мача на откриването и финала на турнира.

ФИФА чака 6 млрд. долара оборот от Мондиала

Организацията на Световното първенство, което започва утре (14 юни), е струвала на Русия над 15 милиарда долара. От тях близо 11 са оти...

14 европейски, 5 южноамерикански, 5 африкански, 3 северно и централноамерикански и 5 страни от зона Азия/Океания ще си оспорват безценния трофей, като определяни за фаворити са отборите на Бразилия, Германия, Испания, Франция и Аржентина. Сред отборите има два дебютанта – Исландия и Панама, а Германия ще защитава титлата си от последното Световно първенство в Русия. Освен за трофея, 32-та отбора ще се борят и за дял от сериозния награден фонд. Всеки един участник на Мондиала вече си е осигурил поне 8 милиона долара, като тези, които излязат от групите, ще получат по 12 милиона, четвъртфиналистите – по 16, четвъртият – 22, третият – 24, сребърният медалист – 28 и победителят – 38 милиона долара.

Всяко Световно първенство има своя официален талисман и Мондиалът в Русия не прави разлика. Този път това е вълкът Забивака (от руски – Голмайстора). Забивака е облечен в екип с цветовете на руското знаме и носи оранжеви спортни очила, досущ като бившия холандски полузащитник Едгар Давидс. Дизайнът на Забивака е изработен от студентката Екатерина Бочарова и той бе избран за официален талисман на шампионата след интернет гласуване, побеждавайки конкуренцията на тигър и котка.

Дори по-важна от официалния талисман е и официалната топка, с която ще се играе по стадионите в Русия. Това е изработената от Адидас „Телстар 18“, която е базираната на първата топка на компанията за Световно първенство – легендарната и класическа „Телстар“, използвана в Мексико през 1970-та година.

Мачовете на Световното първенство в Русия ще бъдат водени от 35 главни съдии от всички краища на света, включително от Замбия, Таити, Ел Салвадор и ОАЕ. Най-много рефери има от Европа – 10. По-интересното е, че Мондиал 2018 ще бъде първият в историята, в който ще се използва системата за Видео асистент рефер (ВАР). Съдиите на 64-те двубоя в Русия ще могат да се консултират с видеоповторения и ще бъдат известявани за инциденти и грешки от други рефери, които наблюдават телевизионното предаване на мачовете.

Пълната ТВ програма на Световното първенство по футбол 2018

На 14-и юни стартира дългоочакваното Световно първенство по футбол 2018, което ще се проведе в Русия. В следващия един месец светът щ...

Когато дойде време за Световно първенство и всички започват да говорят за рекорди. По терените в Русия можем да видим подобряването на няколко доста любопитни такива. 45-годишният вратар на Египет Есам Ел-Хадарище ще се превърне в най-възрастния участник на Мондиали, ако запише минути в Русия. Той е с повече от две години по-възрастен от Фарид Мондрагон, който бе на вратата на Колумбия на предишното Световно първенство.

Централният защитник на Мексико Рафа Маркес пък може да се превърне в едва третия играч, участвал на пет шампионата на планетата. Той е в групата на „ацтеките“ и ако получи доверието на селекционера Хуан Карлос Осорио ще изравни постижението на сънародника си Антонио Карабахал и германската легенда Лотар Матеус. Дидие Дешан може да се превърне в едва третия човек, печелил Световното първенство като играч и треньор, ако изведе Франция до титлата в Русия. Досега това са правили Марио Загало с Бразилия и Франц Бекенбауер с Германия. Нападателят на сегашния тим на Германия Томас Мюлер продължава да преследва сънародника си Мирослав Клозе във вечната голмайсторска листа на Световните първенства. До момента Мюлер има 10 попадения и има нужда от още шест, за да настигне Клозе. Ако успее да ги отбележи в Русия, той може да помогне на Бундестима да запише впечатляващ рекорд. Ако германците не загубят първите си пет мача на Мондиал 2018, те ще изравнят серията от 13 поредни мача без поражение на Бразилия. Бразилците записват това постижение между две загуби от Унгария през 1954-та и 1966-та година.

Къде да следите за всичко случващо се на Световното първенство?

Sportlive.bg премина през доста премеждия, но все пак вече публикува официално своя сайт, посветен на Световното първенство по футбол 2018 - в него ще намерите всички актуални новини, много любопитни материали, анализи, коментари, посветени на шампионата. В сайта може да се запознаете с историята на Световните първенства, стадионите на Мондиал 2018, всички отбори на Световното по футбол и още много интересни секции.

В навечерието на Мондиал 2018: Русия и Украйна са притеснени за ситуацията в Донбас

Броени дни преди началото на Световното първенство по футбол, в Русия и Украйна са притеснени за ситуацията в Донбас и възможността за ...

Също така по време на целия турнир ще имате удоволствието да гледате предаването "Мондиал +", което ще бъде излъчвано на живо както в Sportlive.bg и страницата на Sportlive във Facebook, така и на сайта Actualno.com. Началният час е 11:30 и ще се излъчва всеки делничен ден. Освен това ще имаме студийна програма за най-интересните мачове по време на Световното първенство по футбол.

Снимки: Getty images/Guliver

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Олимпиакос е на 1/2-финал след дузпи! Млад вратар съкруши Фенербахче (ВИДЕО)

Десподов е аут от европейските турнири, световен шампион отново вбеси фенове (ВИДЕО)

Ливърпул и Милан са аут от Лига Европа, Леверкузен мечтае за требъл (ВИДЕО)

Петкратен шампион на Германия вади милиони за нападател на Лудогорец

Прозяващият се Анчелоти към Белингам: Излез на терена и ме развълнувай

Спорт по телевизията днес - 18 април 2024 г.

Реал Мадрид детронира Сити! "Белите" надделяха след дузпи в гладиаторската битка (ВИДЕО)

Шампионски манталитет: Байерн Мюнхен спечели битката с Арсенал и продължава напред (ВИДЕО)

Безпрецедентно: Германия може да излъчи 6 отбора в Шампионска лига!

Спорт по телевизията днес - 17 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com