Уволнен от Борисов заради "Лексус" получи пълен мандат начело на горското предприятие в Габрово

8045
Уволнен от Борисов заради "Лексус" получи пълен мандат начело на горското предприятие в Габрово
Снимка: СЦДП

Кандидат в пенсионна възраст спечели конкурса за директор на Северноцентралното горско (СЦДП) предприятие в Габрово. Видно от публикуваните в сайта на аграрното министерство резултати надпреварата е спечелена от 66-годишния Иван Недков. От два дни той е вписан в партидата на дружеството с 5-годишен мандат.  

Той е начело на предприятието в периода между юни 2011 и юли 2016, когато е освободен след скандал за наета от него луксозна кола срещу 1600 лв. на месец държавни пари. Уволнението му беше по лично разпореждане на тогавашния премиер Бойко Борисов и последвала заповед на министър Десислава Танева. През месец ноември миналата година МЗХ го върна отново на ръководния пост до провеждане на конкурс.

На стартирания в края на миналата година конкурс, освен Недков, се явява и Цветелин Миланов, който пък управлява в периода от декември 2016 до ноември 2022 г.

Иван Недков бе уволнен след репортаж на Нова телевизия през април 2016-та точно заради наета скъпа хибридна кола срещу 72 000 лв. годишно. Екип на предаването "Разследване" снима как "Лексус"-а е шофиран от Недков. Точно тогава с обяснението, че се прави реконструкция на сайта, сред всички други обявени обществени поръчки изчезна именно обявената за скандална. Тя, впрочем, липсва и до днес – както в профила на купувача на предприятието, така и в Агенцията за обществени поръчки.

Наемът на "Лексус"-а наистина е скандален. И това става още по-ясно от съдебно дело, заведено от юристконсулта на предприятието Димитър Чинчев. Той бил наказан дисциплинарно заради въпросната процедура от наследника на Недков – Тодор Бонев.

И пак - "тъмна" обществена поръчка за луксозен автомобил за Горско стопанство

72 000 лева наем за луксозен автомобил – това е новият „автомобилен” скандал, който разтърси сектора на горските стоп...

По делото става ясно, че поръчката е стартирана със заповед на директора Иван Недков на 9-ти ноември 2015 г. Тя е с предмет "Наем на един брой употребяван автомобил" с цена 60 000 лева без ДДС или 72 000 с ДДС. Публичната покана е публикувана на страницата на АОП. Получава се обаче "шум в систематаЮ, защото на заложените технически параметри отговаря един конкретен автомобил - "Лексус",  модел IS300.

По закон условия, които водят до конкретна марка и модел, са забранени. Въпросното изискване се явява ограничително, не отговаря на целите,  залегнали в Закона за обществените поръчки. И три дни по-късно процедурата е прекратена от директора. Като мотиви за прекратяването са посочени "установени сериозни нарушения на ЗОП, възможност да се възпрепятства конкуренцията и установени сериозни грешки в документацията".

Последвало ново заобикаляне на закона – на 4-ти януари 2016-та директно е подписан договор за наем на лек автомобил с абсолютно същите технически характеристики, вече без обявление. Съответно наетият автомобил е "Лексус", модел IS300 Н. Едногодишният наем според договора пък трябвало да бъде внесен след получаване на автомобила, като едногодишна гаранция за добро стопанисване.   

В съда става ясно, че пред Бонев юрисконсултът е дал писмени обяснения, че всички негови действия са били в резултат на разпореждане на директора  на предприятието – тоест, на предходния.

"По отношение на посочените нарушения относно изготвяне  на публичната  покана за наем  на лек автомобил от 09.11.2015 г., твърди, че техническите и финансовите параметри на автомобила не попадат в професионалните му компетенции. Относно твърдените нарушения при сключване на договора за наем от 04.01.2016 г., ищецът посочва, че са му били предоставени параметри, като срок, вид на автомобила и изискване за гаранция", се пояснява в мотивите към решението на Габровския районен съд.

Втори път за 11 месеца уволняват шефа на Горското в Смолян

Пак уволниха шефа на Държавното горско стопанство в Смолян инж. Станко Делиянчев – два пъти в рамките на 11 месеца. „Днес ...

Юрисконсултът даже е загубил делото. Тоест, той е понесъл последствията от две последователни заобикаляния на закона с наема на тази луксозна кола.

Във връзка със сега спечеления конкурс депутатът от БСП Деян Дечев е попитал земеделския министър дали действително е допуснат до участие кандидат в пенсионна възраст, такъв, който е освобождаван от същата длъжност в предишен период заради установени нарушения по време на управлението. "И ако е така, моля да посочите мотивите за допускането му до конкурса, какви мерки ще предприемете по този казус", е уточнил Дечев.

Министър Явор Гечев му отговаря, че до конкурса са допуснати двама кандидати, а законодателството, което урежда провеждането на конкурси за членове на управителни органи в държавните предприятия и изискванията за назначаване на директори по Закона за горите, не въвежда изисквания относно възрастта на кандидатите.

"Относно един от допуснатите до участие в конкурса кандидат, във връзка с публикация в медиите, а именно – излъчен репортаж през 2016 г. в сутрешния блок по Нова телевизия "Здравей, България", са извършени проверки от компетентните структурни звена в Министерството на земеделието, в резултат на които не са установени безспорни констатации, които изискват освобождаването му от заеманата длъжност. Въпреки това, същият е освободен по преценка на тогавашното ръководство на министерството".

ОЩЕ: Уволниха шефа на стопанството, където е любимата хижа на Борисов, твърди съпредседател на ДБ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГАБРОВО:

Одит на Дома на хумора и сатирата в Габрово: Секретен е, защо?

Gabrovo story: "Sweet European funds for the mayor's brother - OLAF is looking at a whistleblower tip (PHOTOS)"

Guarded by police officers: The mayor's brother in Gabrovo removes a fence, which he does not own (VIDEO and PHOTOS)

"You appropriate the door and the lucrative property is yours: Is that what the mayor of Gabrovo does?"

Сладки европари за брата на кметицата на Габрово: ОЛАФ гледа разобличаващ сигнал (СНИМКИ)

Заради явна грешка: Тунелът под Шипка ще продължи да кротува още дълго време

Възрастно семейство загина при пожар в Габрово

Заради неработещ светофар: Патрулка и кола се удариха в Габрово

Финансов колапс: Дряновски завод е поставен на ръба след спрян договор за модернизация на вагони

Теди Джорджо: Трябва да има образователен ценз за кандидатите за кметове и общински съветници (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com