10 правила, с които орхидеята цъфти като полудяла целогодишно

41859
10 правила, с които орхидеята цъфти като полудяла целогодишно
Снимка: Džoko Stach / Pixabay

Със своята екзотична красота и нежност орхидеите внасят спокойствие, мир и разбирателство в дома ни. Те помагат за премахване на напрежението след края на работния ден и за запазване на хармоничните отношения между членовете на семейството.

Ето защо ви даваме следните съвети за тяхното успешно отглеждане.

Осигурете им разсеяна светлина - сложете саксията на северен прозорец или на известно разстояние от прозореца, за да не е изложена на пряка слънчева светлина.

Отглеждайте орхидеите в прозрачни саксии - корените на растенията фотосинтезират, трябва им светлина за нормален растеж и развитие. В непрозрачна саксия цветето бързо изсъхва и може да умре.

Не забравяйте, че в дивата природа тези цветя растат под сянката и между големите корени на дърветата, като се захранват от частици гниеща дървесина. Те абсорбират вода от мократа повърхност на дървото след дъжд. Поради това някои от странностите на цветето са напълно разбираеми. По правило орхидеите се продават в саксии с борова кора. На дъното и между корените се слагат по-големи парчета, така че растението може да се крепи на тях, а останалото място се насища с натрошени по-малки парчета.

Може да си закупите готова за използване "почва" за орхидеи, а ако искате сами да си я приготвите, съберете кора от бор. Тя трябва да бъде здрава, без смола и вредители. Сварете я за кратко във вода (10-15 минути) и я изсушете във фурната. Други елементи на субстрата могат да бъдат въглени, торфен мъх, вермикулит, керамзит и торф.

Поливайте орхидеите веднъж на 7-10 дни, а през лятото по-често (на 3-4 дни). За целта напълнете саксията до половината с вода (водата трябва да бъде със стайна температура).

Правете поливането само сутрин - вечер температурата може да падне и водата да стане по-студена, след което растението да се разболее.

Можете да си направите бързо разсад за домати и краставици без почва

Ако предпочитате да си отглеждате зеленчуци в домашни условия, това е чудесно. Но когато живеете в малко жилище, възниква един проблем ...

До вечерта дървесната кора е абсорбирала достатъчно влага, а излишната вода е изтекла в чинийката под саксията. Тя трябва да се изхвърли.

Не поливайте с вода листата на орхидеите и дори ако случайно по тях се е натрупала влага, нежно ги избършете с кърпа, в противен случай това може да доведе до гниенето им.

Може да си закупите специален тор за орхидеи, което е много удобно. Основното правило - никога не наторявайте цветето със сух субстрат. Първо го накиснете за няколко часа, след това в чинийката на саксията излейте водата с прибавената тор. Поставете саксията в нея и я оставете да абсорбира наторената вода за 8-10 часа. След това, както обикновено, излейте излишната вода.

През лятото може да извършвате торенето най-много 2 пъти седмично, а през останалото време - веднъж на 7-10 дни. Преустановете го, когато орхидеите са в покой и не цъфтят, което се случва през зимата.

Забележка: Всички съвети важат за здрави растения. Ако по някаква причина вашето растение се е разболяло, се запознайте със специализираната литература за отглеждане на орхидеи или се консултирайте в магазина за цветя. В случай на счупване на дадена част от растението покрийте нараненото място с канела на прах, за да се избегне загниване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Това е най-добрият тор за ябълката през пролетта - клоните ще се счупят от плодове

Ако туята е пожълтяла, направете това, за да я съживите

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com