6 причини, поради които орхидеята не цъфти

41391
6 причини, поради които орхидеята не цъфти
Снимка: iStock

Орхидеите са както много красиви, така и много капризни за отглеждане цветя. Всеки един вид преминава през стадиите на растеж, цъфтене и покой по различно време. Освен това орхидеите, които се продават, са отгледани в големи оранжерии, при по-различни от обикновените за цветето условия, за да се ускори растежа им, както и времето за цъфтене, за да може в магазините те да са винаги цъфнали.

Този интензивен метод на отглеждане, променя естествения начин на развитие на растението, ето защо то бързо изпада в състояние на покой и може да започне да цъфти отново след неопределено време. Има 6 причини, поради които орхидеите не цъфтят. Кои са те?

Как да накараме орхидеята да цъфти по-бързо с помощта на чесън?

Чесънът е полезен не само за ядене, но и за превенция на различни заболявания. Той е ефективен и в борбата срещу вредителите по растени...

Правилното пресаждане и подходящата почва са много важни за доброто развитие и цъфтежа на орхидеите. Те не понасят честата смяна на почвата, което трябва да се случва само когато тя вреди по някакъв начин на растението. Ако се наложи пресаждане, то трябва да се подбере подходящия субстрат. За земните орхидеи е подходяща почвена смес със добавени пясък, оборски тор, дървесни въглени, мъх и кори, а за епифитните орхидеи е смес от мъх, кори, дървесни въглени и торф.

Саксиите в които се отглеждат орхидеите трябва да са прозрачни и да бъдат колкото се може по-малки, в зависимост от големината на растението. Колкото по-малко е пространството, толкова повече ще цъфтят орхидеите, защото прекалено големия обем на саксията ги кара да растат на корени и листа.

Цъфтежът на орхидеите зависи и от начина, по който са отглеждани. Ако купеното от вас растение е отглеждано в интензивни условия, то у дома то може да започне отново да цъфти, след неопределен период от време. Но ако орхидеята е отглеждана по традиционния за нея начин, като е преминала през стадиите на растеж, цъфтеж и покой, то тя ще спазва този ред от развитието си. Важно е да отбележим, че има видове, които са в период на покой през зимата и цъфтят пред пролетта, но има и такива, които през лятото и есента образуват листна маса, а цъфтят през зимата.

Местоположението също е от голямо значение за отглеждането на орхидеите. Епифитните видове, се нуждаят от светлина и предпочитат високите места, като етажерки или первазите на прозорците. Това ги доближава до тяхната естествена природна среда. За да се развиват добре и да цъфтят те трябва да се подхранват редовно, в правилно процентно съотношение между необходимите им елементи, които са азот, калий и фосфор, като калият и фосфорът трябва да са преобладаващи в сместа.

За да цъфтят и не измръзват орхидеите през зимата, поливайте ги по този начин

Всеки градинар знае, че растенията се нуждаят от вода, светлина, топлина и въздух. Това са основните неща, за които трябва да се погриж...

За да се развива добре и да цъфти, орхидеята се нуждае от много светлина, умерена влажност, подходяща температура и качествена почва. Така тя ще се развива правилно и ще ви радва с изящните си цветове. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com