Био зеленчуци на терасата? Вижте кои може да отгледате сами

22423
Био зеленчуци на терасата? Вижте кои може да отгледате сами
Снимка: ulleo / Pixabay

Зеленчуците доставят на организма ценни минерали и витамини и подобряват общото здравословно състояние, стимулират имунната система и са отлични антиоксиданти, предпазващи клетките от свободните радикали, поддържайки здравето и красотата ни.

Всичко това обаче важи, ако те не са пълни с нитрати. Дори да купувате зеленчуци, обявени като еко и био, не може да бъдете сигурни как точно са отгледани. За да се насладите на ползите на зеленчуците изцяло, отгледайте си ги сами. Така ще имате едновременно свежи продукти на една ръка разстояние, ще спестите средства и ще бъдете сигурни, че не консумирате нитрати, които са опасни за здравето.

Попаднали в организма, те се превръщат в нитрити и образуват съединение, възпрепятстващо преноса на кислород до тъканите и органите. Нитритите причиняват и алергии, нарушават функционирането на сърдечносъдовата система и щитовидната жлеза, влияят негативно на нервната система и могат да причинят както натравяне, така и рак. За да консумирате чисти зеленчуци, отгледайте си ги сами на терасата. Необходими са ви подходящи по размер и брой сандъчета, разсад и желание.

Кои зеленчуци са подходящи за отглеждане на терасата?

Терасата ви трябва да отговаря на няколко условия, за да може да отглеждате зеленчуци в сандъчета. Тя трябва да е слънчева или изложена на слънце поне през част от деня, да не е остъклена или с мрежи, за да имат достъп насекомите, които извършват опрашването, и да е достатъчно голяма, за да може да побере сандъчетата с растения. Препоръчваме ви да изпробвате първоначално да отглеждате:

-          Домати

Най-удобни за отглеждане на терасата са чери доматите, но не пречи да пробвате и с други сортове. Най-лесно ще ги отгледате от готов разсад, ако сте начинаещи градинари. Месец май е подходящият да се захванете с тях. Необходими са ви по-дълбоки съдове, колчета, подходяща почва и място на терасата, което е огряно от слънце поне 6 часа на ден. Поливането трябва да е умерено, като не трябва да се мокрят самите растения. Отгледаните на балкона домати ще отличават с невероятен вкус и аромат, с които закупените от магазина не могат да се похвалят. Заслужава си да пробвате.

-          Люти чушлета

Идеален източник на витамин С и красиво растение за терасата, те също най-лесно се отглеждат от готов разсад и се поливат умерено. Ще ви бъде лесно да ги отглеждате заедно с доматите, тъй като имат същите изисквания към влага и слънце като тях.

Как да предотвратим увяхването на връхчетата на стайните растения през ЗИМАТА?

Почти всяка зима цветарите стават свидетели на едно изключително неприятно явления. Връхчетата на любимите им растения започват да пожъ...

-          Тиквички

Месецът, в който да стартирате отглеждането е същият – май. Засаждат се семена. Важно е съдът да е широк поне 40 см., тъй като тиквичките растат големи. Във всеки съд се поставят по 1-2 семена. Поливането отново е умерено, а слънце е необходимо минимум 4 часа на ден.

-          Моркови

Съдът за тях трябва да е дълбок. Поливането – умерено, а месецът за засаждане е февруари. За повече настроение и разнообразие, за пъстра и интересна салата, може да закупите моркови в нетрадиционни цветове – зелен, жълт, червен.  Осигурете им слънце поне 5-6 часа дневно.

На терасата може да отглеждате и марули, лук, чесън, целина. Тя е чудесно място за отглеждане и на подправки. Саксиите с тях ще я направят цветна, красива и зелена, а вие винаги ще имате пресни, ароматни и истински подправки и билки за ястията, салатите или чая. Подходящи за отглеждане на терасата са магданоз, мащерка, мента, босилек. Те не изискват особени усилия и грижи, а се отблагодаряват с аромат и свеж вкус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

9 култури, които можете да отглеждате в малка градина

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Какви зеленчуци да засадите в градината през МАЙ?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com