Цветята, които може да оставите на балкона през зимата

7991
Цветята, които може да оставите на балкона през зимата
Снимка: iStock

Сезонните цветя на балкона вече избледняват. Саксиите обаче обаче не трябва да остават празни. През есента и зимата тук могат да растат много многогодишни растения, които не се страхуват от замръзване. Много от тези растения също изглеждат привлекателни през зимата. Те не изискват специални грижи и украсяват контейнерите в продължение на много години.

Какви растения можем да отглеждаме на балкона за зимата 

Тези, които са устойчиви на замръзване, силен вятър, недостиг на вода и болести, с една дума - най-малко взискателните ще могат да оцелеят до пролетта. Разбира се, с помоща и на грижи от наша страна.

Храсти. Иглолистните дървета и видовете с вечнозелени листа са най-красиви. Атрактивни са и храстите, които губят листата си, например поради интересната форма на клонките (берберис) или цветните плодове (цотонеастер) .

Най-добре е да изберете миниатюрни храсти за кутиите. Ако преди това сме засадили силно растящи сортове, по-добре е да ги пренесем в градината, докато са малки. От балкона трябва да вземете и кипариси и източна мащерка, защото могат да изстинат.

"Алпинисти". През зимата стената на балкона може да бъде украсена с издънки от многогодишни лози като бръшлян, клематис и вирджиния.

Трайни насаждения. Повечето от тях зимуват перфектно във външни саксии. Някои, като шилови флокси, камнеломки и бергени, имат вечнозелени листа. Можем да запълним празните места, оставени от трайни насаждения, например с иглолистни дървета.

Водни растения. Ако някой е отглеждал водни видове от нашата климатична зона през лятото, може да ги остави и за зимата. В този период впечатлява теснолистният рогоз с декоративното си плодородие (други губят листата си).

Сезонни растения. В балконските кутии може да има видове, които въпреки че умират през есента, все още остават декоративни, като фин пирен и хелихризум.

Растения за балкона, които ще преживеят зимата 

Само здрави растения могат да оцелеят до пролетта. За да зимуват добре, трябва да се грижите за тях през цялата година. Контейнерът трябва да бъде оразмерен според силата на растежа им. Поставете отделни екземпляри в устойчиви на замръзване саксии, докато големите дървени кутии, облицовани с фолио, са най-подходящи за по-големи композиции. Всички контейнери трябва да имат дренажни отвори и дренаж на дъното. По време на размразяването pocvaта се полива, за да не изсъхне.

Също така е важно светлолюбивите растения да се поставят на слънчеви места, а сенколюбивите и вечнозелени растения (например тис, белоука) на полусянка, защото силното слънце често ги наранява, особено в началото на пролетта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

От кои растения кърлежите пълзят надалеч

С какво е подходящо да подсилим разсад домати?

Научете този хитър способ за вкореняване на рози във вестник!

Как се прави размножаване на дафинов лист?

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com