Ето как да отгледате полезна целина (селъри) в собствения си двор

2758
Ето как да отгледате полезна целина (селъри) в собствения си двор
Снимка: iStock

Има един зеленчук, който е популярен в нашата страна и по целия свят. Това е целината. Тя може да се добавя към супи и туршии, към салати или да се консумира самостоятелно. Може да се консумира и сурова. Английското наименование на целината е celery. Въпреки това тя се нарича и целина. То не се отнася за листната целина.

Ето как се правят лехи за зеленчуци в градината

Осигурете добра реколта от ЗЕЛЕ, като поливате правилно: Ето как

Зелето се нуждае от около 4 см вода на седмица, за да се чувства добре и да даде богата реколта. Ако почвата, в която сте засадили, е д...

Основни изисквания за отглеждане на целина

За да засадите този зеленчук, ще са ви необходими семена. Семената от целина ще покълнат за 20 дни, ако са засети при нормални условия. Накиснете ги във вода за 24-48 часа, за да покълнат по-бързо. Оставете ги да изсъхнат и ги засейте във влажна почва.

Семената трябва да се засеят в началото на февруари за ранна сеитба и в края на март за късна сеитба. Семената могат да се засяват на редове или разпръснато. Доброто правило е да се засяват 1-2 грама семена на квадратен метър.

Кълновете ще покълнат, когато почвата е добре навлажнена. Влажността на почвата е най-важното условие, което трябва да се поддържа след сеитбата.

Покълналият разсад трябва да се пресади в края на май или началото на юни. Стъблата на целината трябва да се откъснат, да се изберат по-големите и да се засадят на избраното място.

Засейте копъра до ТЕЗИ зеленчуци, за да се радвате на изобилие

Придружаващото засаждане има изключително много ползи и добрите градинари го практикуват често. Най-добрите придружаващи растения за ко...

Стига да спазвате основните правила за засаждане и пресаждане, отглеждането на целина е лесно. Резултатът е зеленчук с богат, свеж и екзотичен вкус, който може да се използва в много различни ястия. Той е изключително хранителен и богат на полезни хранителни вещества като витамини от група В, витамин К, магнезий и калций.

Особено подходящ е при диети за отслабване. Не само че е нискокалорична, но растението изразходва повече енергия при храносмилането, отколкото отдава на организма. Затова то е важен и ценен компонент на диетата. Подходящо е като междинна храна за задоволяване на глада. Сокът от целина може да помогне за регулиране на стомашната киселинност, което може да помогне при киселини и заболявания.

Засаждане и грижа на кайсиево дърво

Целината съдържа и витамин С, който може да укрепи имунната система. Ето защо целината винаги се засажда в градините, тъй като расте добре и обогатява трапезата.

За съхранение увийте стръковете в херметически затворена кутия или фолио и ги съхранявайте в отделението за зеленчуци на хладилника. Замразяването не се препоръчва, тъй като при размразяване целината може да омекне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com