Ето как от една петуния да получите цели 10

14463
Ето как от една петуния да получите цели 10
Снимка: iStock

Искам да поговорим за това как от един малък храст петуния, можете да получите десет. Спестяванията са огромни, тъй като един храст петуния струва няколко лева. Спасявам се с помощта на обикновеното… размножаване с резници.

Петунията лесно се размножава, затова реших, че вместо да харча пари за 10 или 20 храста, мога да постъпя по-хитро. Всяка пролет отивам на пазар, купувам няколко саксии с петунии, оставям ги малко да израснат и престъпвам към важните действия.

Преди всичко, подготвям почвата, подходяща за размножаването на петунията. Обикновено това е субстрат, базиран на торф с добавен перлит (перлитът задържа влагата и почвата не изсъхва толкова бързо). Слагам го в малки чашки от по 100 грама с дренажни отвори. Леко притискам субстрата и поставям чашките в пластмасова кутия за съхранение на плодове или зеленчуци. В долната част на кутията поставям найлон.

Ето как цветята ви да не загинат докато сте на почивка

Притеснявате се, че вашите растения ще изсъхнат, докато сте далеч? Подбрали сме ви няколко чудесни начина да не позволите на цветята да...

Сега е важният момент! Взимам отглежданите от мен петунии и отрязвам резници с дължина 5-7 см. Ако вече има пъпки по издънките, ги отстранявам, така че процесът на вкореняване на резниците да е по-бърз.

Подготовката на резниците за вкореняване е следната: Почиствате долните листа и пъпки (ако има такива). Добре поливате чашите. Поръсвам с коренния стимулант Корневин и засаждам резниците в чашките с почва до нивото на непремахнатите листа.

След като всички резници са “прикрепени” в чашките, правя контролно напояване и поставям кутията на най-сенчестото място в оранжерията, за да се вкореняват. Покривам кутията с найлон. В такъв мини-парник се поддържа висока влажност, която е необходима за вкореняването на резниците. Всеки ден трябва да проветрявате мини-парника, за да не провокирате развитието на гъбични заболявания. Когато е необходимо, поливайте резниците.

След 10-14 дни ще се появят първите корени и вече ще можете да увеличите времето за проветряване на парника. Два дни по-късно можете напълно да премахнете покриващия ги найлон. Когато корените напълно изпълнят чашата, петунията може да бъде пресадена в саксия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билките, които всеки опитен градинар засажда до доматите

Дефицит на магнезий при разсада - какво го издава и какво се прави

Хитър трик за засаждане на репички

Пръскане със син камък в градината - как е правилно да се прави

Капка от това ще направи разсадът на доматите по-силен от всякога

За богата реколта от сладък и месест пипер НЕ правете тези грешки

Как да отгледате разсад от патладжан за богата реколта

Най-добрият тор за едри и сладки моркови се приготвя така

Преди да засадите лука, накиснете го в това, за да е богата реколтата

Подкиселяване на почвата в градината - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com