Грижа и отглеждане на полезния КАРФИОЛ

702
Грижа и отглеждане на полезния КАРФИОЛ
Снимка: БГНЕС

Най-бързият начин за прибиране на реколтата от карфиол е да го отгледате от разсад.

Подготовка на разсада от карфиол

В зависимост от региона семената се засяват в края на зимата или през март. Семената трябва да се затоплят при температура 50-55°C в продължение на два часа. За целта може да се използва обикновен термос. След това семената се изсушават леко и се засаждат в малки чашки. Можете да приготвите почвата сами (смес от градинска почва, торф, пясък и мулч) или да купите готова почва за разсадник от магазина.

Домашните цветя, която всяка жена трябва да има, защото ѝ носят щастие

За да намалите до минимум вероятността от поява на болестта "черни крачета", първо стерилизирайте почвата във фурна при 60-80°C за 5 минути (не повече!). Тази процедура унищожава патогените, гъбичките и насекомите в почвата. Ако загреете почвата за разсада до по-висока температура, ефектът ще е обратен. Всички полезни микроорганизми ще бъдат убити и почвата ще стане напълно мъртва.

Веднага щом разсадът порасне и има два листа, пресадете го в по-голям контейнер, без да го пикирате, докато стане готов за засаждане в земята. Подхранвайте разсада веднъж през вегетационния период. Наторявайте с Chemilla Lux или с тор по ваш избор. Поливайте пестеливо и избягвайте преовлажняване, за да предотвратите изсъхването на почвата.

Засадете разсада от карфиол в открита почва

Отгледайте чудното дърво гинко билоба в двора си - лесно и успешно!

Днес гинко расте в диво състояние на малка територия в Източен Китай, като се среща предимно в ботаническите градини, но много градинар...

След като рекултивирате лехата, добавете 1 чаша дървесна пепел, 2-3 кг оборски тор или градински мулч и по 1 с. л. нитрофоска и суперфосфат на квадратен метър зеленчуков участък. След това лехата трябва да се обърне на дълбочина 10-12 cm.

Засейте семената на карфиола, след като премине опасността от замръзване. След като разсадът порасне, той трябва да се прехвърли в подготвената дупка с буца почва и да се издърпа до първия истински лист.

Засаждайте на разстояние 50 см между редовете, като разстоянието между дупките в реда е 25-30 см.

Грижи за карфиола

Карфиолът изисква подходящи грижи. Той е много лек и влаголюбив. За да получите добри глави, първо трябва да се уверите, че листата растат добре (10-12 листа). Поливайте редовно и се уверете, че почвата не е пресъхнала.

Как се поливат правилно домати - ключ към богатата реколта

Поливането на доматите е цяла наука. Ако ги поливате лошо, те ще се разпаднат. Какво още може да се случи с доматите, ако се грижите за...

Първото внасяне на тор трябва да се извърши 10 дни след пресаждането на разсада в почвата. Пригответе тор с микроелементи като бор, молибден, магнезий и манган. След това нанесете два тора през 14-дневни интервали.

Карфиолът трябва да се тори редовно. Тъй като корените са плитко разположени, те трябва да се разрохкват внимателно, за да не се повредят. Торовете също така помагат за изравняване на растението, което често расте неравномерно и се накланя на една страна, което води до по-голям растеж на корените.

Засейте и отгледайте много малини с тези хитри градинарски техники

При правилни грижи и своевременно торене карфиолът рядко боледува. Въпреки това при първите признаци на заболяване могат да се използват фунгицидни разтвори. Що се отнася до гъсениците-вредители, най-добре е да ги събирате на ръка, ако са малко.

Ако гъсениците са много, те трябва да се третират с Ентеробактер или екстракт от листа на репей (нарязани листа от репей се поставят в една трета от кофа, заливат се с топла вода и се оставят за един ден). Седмично третиране с отвара от пелин, тютюн или репей може да се прилага върху градинските лехи като превантивна мярка и няма да навреди на растенията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com