Ядливи многогодишни растения: Най-добрият избор за вашата градина

2100
Ядливи многогодишни растения: Най-добрият избор за вашата градина
Снимка: iStock/Guliver

Добър избор за вашата домашна градина са ядливите многогодишни растения, които произвеждат реколта за няколко сезона. Година след година ще може да се радвате на вашия труд. Всяко многогодишно растение има различна продължителност на живота – ягодовите растения например ще издържат около три години, докато аспержите могат да растат десетилетия. Направете най-добрия избор за вашата градина, като разгледате и нашите предложения.

- Френски киселец: Това листно зелено растение може да се отглежда във всички райони, но не издържа на студ. Засадете семена в началото на пролетта, на място, където да получава пълно слънце – 6-8 часа слънчева светлина на ден. Листата на френския киселец придават лимонов вкус на ястията.

- Египетски лук (Дървесен лук) предлага силен вкус. Ядливата луковица се размножава под земята, както и над земята, където стъблото произвежда връх от луковици, които могат да бъдат разделени и засадени, или ги оставете да се самозасадят. Засаждат се в края на лятото на 15 см разстояние.

Отглеждане на тиквички в градината: Най-важното, което трбява да знаете

- Ягода: Има три вида ягоди - вечнородещи, неутрални през деня и раждащи през юни. За малки градини и контейнерни градини вечноплодните и неутралните за деня сортове са най-добрите, защото дават плодове през целия вегетационен период и не дават много бегачи.

Ягодите могат да се засадят веднага щом почвата бъде обработена през пролетта. Засадете растенията на разстояние от 45 см на слънчево място с минимум 6 часа слънчеви лъчи.

- Мащерка: Мащерката е чудесна и предпочитана билка, която расте добре в повдигнати лехи, приземни градини и саксии. Засадете мащерка чрез семена в началото на пролетта, като разпръснете семената по повърхността на почвата. Друг вариант е да засадите разсад във вашата градина на 15 см разстояние. Билката може да оцелее при слаба светлина, така че пресаждането в саксии за зимата е опция за градинарите в студен климат.

Градинарите съветват каква е добрата ГРИЖА за доматените растения

- Аспержи: За да се установят след засаждане на растението му отнема до 3 години. Трябва да бъдете търпеливи. Засадете семена или кореновите части на разстояние най-малко 45 см едно от друго, 4 до 6 седмици преди последната очаквана дата на замръзване. Частична сянка до пълно слънце е подходящо за това растение.

- Къпина: При избор на къпина потърсете изправени сортове без бодли, вместо влачещи се видове - те са по-компактни и не изискват пергола. Изберете място на пълно слънце – 6-8 часа слънчева светлина, като поставите млади растения на разстояние най-малко 1.20 м разстояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com