Градинарите съветват каква е добрата ГРИЖА за доматените растения

7326
Градинарите съветват каква е добрата ГРИЖА за доматените растения
Снимка: iStcok

Доматите са предпочитани за отглеждане в градината, защото са много адаптивни към всяка кухня, с тях се приготвят много ястия, имат ползи за цялостното здраве, а и не се отглеждат много трудно. Има разнообразни сортове, сред които да избирате според вашите нужди и пространство.

Доматите са летен зеленчук, който не изисква много поддръжка, но има някои неща, които всеки градинар трябва да знае, за да ги отглежда успешно.

Избор на сорт

Преди да изберете сорт, научете навиците за отглеждане и климатичните изисквания за всеки и планирайте как ще използвате всеки тип. Когато избирате домати, обърнете голямо внимание на описанията - всички домати са етикетирани като детерминантни или индетерминантни.

Някои сортове, които растат на ограничени височини и са идеален избор за малки пространства и дават всичките си плодове за кратък период. Те изискват минимална опора и са добри за градинари, които съхраняват домати, защото произвеждат много зрели плодове наведнъж.

Индетерминантните сортове дават плодове, докато условията са благоприятни. Тези доматени растения изискват значително повече пространство от някои сортове и използването на тежки клетки.

Тайните на градинарите за УСПЕШНА реколта от домати

Поливане

Доматите изискват 3-5 см вода на седмица. За да насърчите здрава коренова система, поливайте рядко, но обилно, вместо ежедневно и леко.

Торене

Растенията се торят на всеки 4 до 6 седмици през целия вегетационен период, за да имате богата реколта през цялото лято.

Увяхнали листа по доматите: Ето какви могат да са причините

Подрязване

Подрязването на домати насърчава здравословното производство и осигурява по-добър въздушен поток между растенията. Това предотвратява болести и ограничава проблемите с вредителите, които могат да имат растенията. Подрязвайте детерминатните сортове, като отщипвате издънките — малките издънки, които растат в областта между стволовете и стъблата на доматените растения — от най-долните цветни гроздове до земята.

Подрязвайте индетерминатните сортове, като отщипвате всички издънки от втория цветен грозд надолу. Винаги прищипвайте смукала, когато излязат.

Вредители

Има някои насекоми, които могат много да навредят на доматите, ако не бъдат незабавно открити и контролирани - рогови червеи, плодови червеи и бълхи бръмбари. Охлювите обичат да ядат домати, като видимите признаци могат да бъдат следи от муцин или дупки във вашите плодове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Зеленчуци, които да засадите през май и юни: За закъснели градинари

Кои ЦВЕТЯ да засадя през май?

Най-добрият тор за едри и сладки малини се приготвя с 3 лъжици от това

С каква вода се поливат краставиците?

Торене на картофите с пепел - ето как се прави

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com