Как да аранжираме цветя - научете се да ги слушате

472
Как да аранжираме цветя - научете се да ги слушате
Снимка: iStock/Guliver

Основната украса на всяка градина или двор са самите цветни лехи. Дизайнът им е най-добрата възможност за всеки градинар. Тя може да разкрие дизайнерски способности при декорирането на къщи, дворове, лехи.

Всеки може да избере най-интересната визия или форма и да се спре на произволна цветова схема. Ако наистина искате да видите вашата цветна леха да цъфти от началото на пролетта до късните есенни дни със слани, трябва да знаете кои цветя да засадите, за да им се възхищавате през целия летен сезон.

Как да аранжираме цветя – правилно и икономично?

За да не инвестирате много енергия, грижа за цветна градината трябва да е прецизно направена. Ето защо ще трябва внимателно да подхождате към въпроса за избор на цветята, защото техният диапазон е огромен. Днес ще говорим за цветната леха от нискорастящи растения: бордюри и килими, тъй като грижата за тях ще е сведена до минимум и те ще ви радват с цветовете си повече от година.

Какви цветя да засадим през пролетта?

Избор на цветя 

Като за начало, нека разгледаме какви са видовете и изискванията към почвата и по отношение светлината и сянката. Малкорасните растения включват растения с височина до 30-40 сантиметра, които имат компактна форма и не я губят през целия сезон.

Идеално решение ще е да създадете цветни лехи, обградени от морава. Може да засадите едногодишни и многогодишни растения, но основното е внимателно да проучите характеристиките на торбата със семена или да потърсите информация в интернет преди да засадите разсада.

Основна характеристика на тези растения е почти пълната липса на изисквания към почвата. В резултат на пълзящи корени те се чувстват страхотно на скалисти хълмове, пясъчни места, на сянка или под палещото слънце.

1. Алпийски астри - външно приличат на маргаритки с диаметър на цветето до 5 сантиметра, листата са сиво-зелени. Те се предлагат в люляков цвят, синьо, розово, бяло, малиново и така дори само цветното легло от астри може да добави ярки акценти към целия терен. Градинарите ги харесват, заради тяхната непретенциозност и дълъг обилен цъфтеж: от юни до късна есен.

Цветето за вашата градина, което мирише на шоколад

2. Петунии - ярки и ароматни цветя от всички нюанси на дъгата и всякакви комбинации: бяло, кремаво, жълто, синьо, лилаво, розово, с граница или ивици. Цъфтят от средата на май до октомври.

3. Алисум или лобулярия – представляват малки ароматни цветя от бял, розов, лилав или червен цвят. Те цъфтят през цялото лято, напълно непретенциозни са.

4. Тлъстига (Sedums или stonecrops) - образуват истинска шапка от буйни цветя по време на цъфтежа в началото на лятото. Много са популярни. Не само имат интересен цъфтеж, но и са с ефектно оцветени листа: зелени, сивкави, червеникави или бордо.

5. Иглики - бели, жълти, пурпурни, тъмно розови, тъмносини. Има сортове, които цъфтят дори в снега, но ако въпросът е, какви цветя да засадите през лятото, тогава засадете иглика без колебание. С тях цветната градина ще бъде елегантна до октомври.

6. Балсам цвете - това са прости и меки цветчета с различни цветове. Има ги в синьо и жълто. Листата им също са много ярки и многоцветни. По време на цъфтежа изглеждат като букети, които растат в цветна леха.

Какви цветя да засадите в градината, за да имате по-малко работа?

7. Настурции – има ги в жълто, оранжево и сьомга. Техните цветове са прости и мекички. Цъфтят от началото на юни до първата слана.

8. Бегония – привлича вниманието не толкова с цвета, колкото с много красиви пъстри листа. Има я в изумрудено зелено, сребристо, тъмно червено, черно, сиво-синьо.

9. Сантолина – тя е популярна сред градинарите поради елегантния си външен вид, а също така активно се използва за създаване на красиви ароматни цветни лехи заедно с мащерка и лавандула.

Ако искате да ускорите цъфтежа, тогава при отглеждане опитайте да наторите растенията с фосфорна тор.

Сега знаете какви цветя да засадите в двора или градината и лесно може да създадете истински шедьоври под формата на цветни лехи. Всичко това е възможно в зависимост от сезона, моделите и цветовете. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Без пръскане и химия: Как да се отървете от листни въшки за минути??

Защо хортензиите не цъфтят: Основни причини

Успешни методи за премахване на ПЛЕВЕЛИ от домашната градина

Дейности през май в градината, които да не пропускате

Цветята през МАЙ: Дейности, които да не пропускате

Сега е подходящият момент да засадите тикви: Ето какво съветват експертите

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com