Какви цветя да засадим през пролетта?

26066
Какви цветя да засадим през пролетта?
Снимка: iWoman.bg

Пролетта винаги е много дълго чакана и то с голяма доза ентусиазъм. Тя съвпада с времето за обновена енергия и желанието да бъдем на открито. Тя е моментът, в който опитните градинари придават нов блясък на своята градина или балкон, като засаждат пролетни цветя.

Какво да засадите през пролетта: идеи и съвети

След като прочетете това ръководство, ще знаете какво да засадите през март, кои цветя са най-подходящи за красив балкон или цъфтяща и цветна градина.

Иглики

Самото име подсказва, че игликите са първите цветя, които се появяват естествено в градини и по тревни площи. Това е предимно пролетно цвете и може да се отглежда както на открито, така и в саксия. Грижата за игликата е проста, но изисква много внимание.

Това са устойчиви цветя, които се засаждат на места в частична сянка, далеч от прекомерна топлина и течения. Игликите изискват редовно да се поливат, но не бива да се прекалява с количеството вода.

7 цветя, които трябва да присъстват във всеки дом

Минзухари

Пролетният минзухар се засажда само през март, в пролетния месец. Тези луковични растения ще произведат цветя с ярки цветове, които ще озарят всяка градина или балкон. Те могат да бъдат засадени директно в земята или в саксия. Добре поддържаните минзухари могат да достигнат височина до 20 см. Идеалната почва за това цвете е смес от пясък, хумус и торф. Така самата почва ще има благоприятен ефект върху цветята: не задържа твърде много влага и лесно изсъхва.

Съвет: Поливайте тези цветя много умерено и ги предпазвайте от вятъра, като ги засадите на места, където няма екстремни температурни колебания.

Лалета

Подобно на игликите, лалетата са символ на пролетта. Лалетата са известни със своите прекрасни, живи цветове и много издръжливи луковици, които могат да издържат няколко сезона. Важно е да знаете къде искате да насадите луковиците на своите лалета. Ако искате да ги засадите в саксии, на балкона, ви съветваме да дадете предпочитание на така наречените раннозреещи сортове с по-къси стъбла. Ако ще ги засаждате в градина, където не е нужно да се притеснявате за височината на стъблото, всеки сорт ще свърши работа. Лалето трябва да се засади на проветриво място с частична сянка и по възможност в почва, богата на хранителни вещества и способна да дренира добре водата.

Съвет: След като лалетата разцъфтят, поливайте ги редовно на всеки два дни, като внимавате да не намокрите венчелистчетата.

6 цветя, които издържат дълго време във ваза

Сурфиния

Петуния сурфиния е растение, създадено от човека чрез поредица от изкусни кръстосвания и хибридизации. Всъщност сурфинията са хибрид на Petunia nyctaginiflora и Petunia violacea. Последното придава особен цвят на венчелистчетата на сурфинията, което е особено подходящо за засаждан в саксии, окачени под прозорците. Характеризират се с много добре разклонени храсти, които достигат дори 60 см височина.

В саксия или в градината да засадите този вид петунии?

Препоръчително е да засадите сурфиния в плодородна и неваровития почва, богата на органични вещества. Тайната е да добавите пясък и натрошена кора, за да помогнете за дренирането на самата почва. Това са много издръжливи растения, които могат лесно да оцелеят през пролетта и да ви зарадват до есента. Те трябва да се поливат на всеки 2-3 дни през пролетта и веднъж на ден през лятото.

Обикновен чиновник

Наричан още с латинското Leucanthemum е класическо градинско цвете. Той расте диво на всяка поляна или се появява в градината с настъпването на пролетта. Ако искате да го поставите в саксия, за да украсите балкона си - ще е много лесно. Достатъчно е да вземете малко пръст, за да получите глинеста и мека почва на повърхността и да я поливайте редовно. Това растение се нуждае от светлина, така че излагайте го на пряка слънчева светлина, но далеч от вятъра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Дори най-упоритите плевели ще изчезнат, ако напръскате с това

Варосване на лозята през пролетта - трябва ли да се прави

Напръскайте прасковите с това през пролетта, за да берете сочни и сладки плодове

5 дървета, които привличат нещастие - НЕ ги засаждайте в двора си

Трябва ли да се варосват овошките преди Великден?

Трябва ли да се отреже първата пъпка на розите?

Засаждане на разсад в градината - по кое време на деня е най-добре да се прави

Пресаждане на нарциси - кога се прави

Направете това с лалетата след цъфтежа им, за да цъфтят ярко следващата пролет

Поливане на рози по време на цъфтежа - как е правилно да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com