Как да си отгледаме азалия?

16508
Как да си отгледаме азалия?
Снимка: gana7070 / Pixabay

Азалията е рододендрон, чието име е комбинация от гръцките думи „червено“ и „дърво“, т.е. в свободен превод – „дървесно растение с червени цветя“. Азалия на гръцки означава "суха", което се отнася до твърдата дървесина, а не до земята - тя винаги трябва да е леко влажна. Повечето от нас свързват думата "рододендрон" с голям градински храст, а името "азалия" се използва за стайно растение.

Азалиите са едно от най-разнообразните цъфтящи стайни растения. Те се предлагат в различни форми - от малки до стандартни растения. Цветята могат да бъдат единични или полудвойни. Има и необичайни, двуцветни цветя. Домашните азалии са индийски рододендрони, които растат предимно в китайски провинции като Съчуан, Джунан, Хубей и Гуандун. Обитават склоновете на планините на надморска височина от 1000 до 2600 метра, като са съставна част на храсталака.

Една шепа зърно в саксията и с цветята се случва това ЧУДО!

Първите сведения за растението идват от китайски книги от 1578 г. Първите азалии идват в Европа от Китай през 1806 г. и веднага получават признание.

По-малко известен вид е японската азалия. Има единични цветове и за разлика от индийската азалия понася ниски температури. В природата расте на островите Хоншу, Шикоку, Кюшу и Якушима и лесно се отглежда в Япония. Растението е донесено в Европа от холандците. И до днес е популярно като градинско растение, особено в Белгия и Холандия.

За какво да внимавате, когато купувате саксийна азалия?

За да сте сигурни, че всички цветни пъпки ще се развиват, не купувайте растение с още незрели пъпки, особено през зимата.

Ако листата са жълти или падат, растението е твърде сухо.

Кафявото обезцветяване на цветните пъпки е признак на гъбична болест - растението е било твърде влажно.

Комбинации

Атмосферата на Коледа ще бъде подчертана от азалии с бели или червени цветя. Розовите азалии, особено когато се съчетават с нарциси и зюмбюли, са перфектни като предвестници на пролетта. Могат да се комбинират с други растения, но изглеждат страхотно и самостоятелно или в като комбинация от няколко едни и същи екземпляра. Мини хубави азалии са представени в "стъклени градини" и засадени в купички.

Направете това, ако в саксията има мухъл

Отглеждане на азалии у дома

Поливане

Поливайте ги обилно на редовни интервали или поставете саксията в купа с вода, за да позволите на субстрата да се накисне напълно. Саксии с резервоар за вода също могат да бъдат полезни – особено за растения, които се нуждаят от много вода.

Поръсване с вода

Когато растението има пъпки, поръсвайте го с вода редовно. Не правете това след отваряне на пъпките.

Температура

Растението не може да е на прекалено топло или ще започне да изсъхва. Не може да стои на пряка слънчева светлина или в близост до източници на топлина. Поставете го на хладно и светло място.

Позиция

Поставете го на слънчево място, но избягвайте директната слънчева светлина. Ако азалията стане твърде голяма, тя може да бъде засадена в кисела, задържаща влага почва. Изберете сенчесто място. Сложете го за презимуване в отопляема оранжерия, зимна градина или друго помещение.

Торене

За да осигурите обилен цъфтеж, подхранвайте растението с тор на всеки 2 седмици. Ако искате да засадите азалията, осигурете кисел субстрат (почва за ацидофилни растения, рододендрони или пирен).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Кога е най-добре да се направи листно подхранване на домати?

Кога торенето на домати с птича тор е най-подходящо?

Колко често трябва да се поливат ягодите?

Лунен календар за градинари от 27 май до 2 юни 2024

Как да се избавите от мравките в градината с помощта на олио?

Засадете тези растения до доматите и вредителите ще изчезнат

С какво да пръскаме краставиците след дъжд, за да ги запазим?

Тази типична грешка при поливане може да съсипе цветята и цялата реколта

Така ще се отървете от брашнените червеи от растенията

Листни въшки по краставиците - най-добрите бабини рецепти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com