Какви грижи трябва да полагаме за стайните растения през зимата

8495
Какви грижи трябва да полагаме за стайните растения през зимата
Снимка: iStock

Вашите стайни растения не са имунизирани срещу студените зимни месеци. Да, те живеят в относително средни температури, но все пак отново имат нужда от грижа. Ето и какво да правите, за да бъдат винаги процъфтяващи и красиви.

Инструменти за грижа на стайни растения

Те варират в зависимост от условията, в които гледате растенията. Ето и най-често нужните за тази цел:

•          Пулверизатор за растения

•          Стаен овлажнител

•          Градинарска лейка

Растенията, които ще ни пазят от мухъл вкъщи

Формалдехид, трихлоретилен, ксилен - дори имената на токсините, открити във въздуха, звучат зловещо. Но знаете ли, че има естествено ре...

•          Допълнителни светлини за растеж (ако е необходимо)

Преди да започнете

Различните видове растения могат да се различават едно от друго в грижите си. Направете кратко проучване за вашите, преди да започнете. Разбира се, можете да следвате и общи принципи, но все пак трябва да внимавате при прилагането им. Коледната звезда, например, се нуждае от различни грижи, за разлика от здравеца, който сте прибрали за зимата.

Като цяло се опитайте да имитирате естествената среда на растенията, от където идват. Тези, които са тропически, са свикнали през зимата да изпаднат в летаргия. При повечето растения е така, но все пак не забравяйте да имитирате естествената среда на открито, до колкото това е възможно.

Коригирайте режима си на поливане

Най-полезните саксийни цветя за здравето

Цветята красят различни кътчета от нашия дом. В кухнята, в дневната или в спалнята, зад всеки прозорец наднича саксия с различно цвете....

Да, през зимата въздухът е по-сух, но това не е причина да увеличите поливането. През този период  някои растения напълно спират своя растеж. Следователно за хидратацията е нужно по-малко количество вода. Ако прекалите с нея, това може да доведе до гниене на корена.

В зависимост от растението – преценете и нуждата от поливане. Кактусите почти не се нуждаят от вода, докато тропическите растения все имат нужда от своята доза. Когато почвата е суха в дълбочина от 2-3 см, то тогава е време да извадите лейката.

Не използвайте студена вода за поливането, тъй като това може да е шокиращо за корените. Оставете я в стаята за няколко часа и тогава преминете към напояване.

Променете нивото на влажност

Преди зимата то може да спадне до 30 процента, а растенията се радват на нива до около 50%. Ако имате овлажнител в дома си, то ги оставете да му се порадват. При липса на такъв – помислете за друг начин за повишаване на влажността.

Как да си отгледаме бананова палма вкъщи

Вероятно ви звучи като някаква фантазия идеята да отгледате банан в саксия в собствения ви дом. Това e много лесно, ако се съобразите с...

Можете да прегрупирате растенията. Естествено те отделят влага през листата чрез транспириране и можете успешно да използвате това. Подходящи места са влажните пространства в дома – банята и кухнята. Така те ще абсорбират влагата.

Друг начин е да ги поставите в тава с вода, но преди това сложете камъчета, за да повдигнете саксиите. По този начин ще има  достатъчно влага, без да се стига до гниене на корените.

Пулверизирането е по-скоро успокоение за градинаря. За да има обаче някакъв ефект, то трябва да се прави редовно, по няколко пъти на ден. Опитайте и вижте дали можете да бъдете съвестни в това. При постоянство със сигурност ще видите разликата в растенията си.

Температурата

Повечето растения са доволни на 18-24 градуса. За да им осигурите такава температура ги дръжте далеч от течения или пък климатици и различни електроуреди, които могат да я повишат много над това.

Как да разпознаем от какво се нуждаят цветята ни?

Саксийните растения украсяват всеки интериор, създавайки атмосфера на комфорт у дома. За да ни радват целогодишно с богатата си зеленин...

Колебанията в температурата могат да убият стайните растения, точно както и дългите периоди на студ.

Следвайте слънцето

Винаги обръщайте растението, както слънцето се движи. Правете това по време на поливането, като по този начин ще можете да осигурите нужното количество светлина. Така никоя част няма да страда от недостиг.

Поставете растенията си на диета

През зимата те не се нуждаят от торене и това само би променило естествения им ритъм. Спрете торенето до ранна пролет или докато не забележите проява на развитие. Изключение правят тропическите растения, които са активни зимата. При тях само намалете обикновеното количество торене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Поливане на краставици и домати - сутрин или вечер е най-добре да се прави

Условия за доматените растения, за да дадат отлична реколта

Добра грижа за краставиците след засаждане

Засадете доматите преди тази дата, за да е богата реколтата им

Засаждане на краставици 2024 - кои са най-добрите дати

Най-подходящото време за засаждане на краставици в градината

Защо е задължително пръскането на лозята през май?

Как се прави пикиране на домати в кофички?

Това е най-доброто място за засаждане на рози в градината

Отлично решение: Репички в домашната градина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com