Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви зеленчуци може да засадите през юли

19 юни 2024, 08:52 часа

През втория месец на лятото все още не е късно да се засадят определени зеленчуци, които ще дадат реколта до есента.

През юли също така се прибира първата реколта от зеленчуци. Вадят се чесън и лук, ранни картофи. Осободените участъци в градината може да се засадят отново с билки или зеленчуци. Ето какво може да засадите през юли, за да получите добра реколта до есента. Списъкът включва зеленолистни зеленчуци и свежи подправки, бобови растения, репички.

Какво може да се засади през юли?

Копърът се засява през 15-20 дни през цялото лято. Семената покълват бавно, но е добре първо трябва да се накиснат. Лехата трябва да е добре осветена и почвата да е достатъчно плодородна. За 1 кв.м. добавете кофа (10 литра) хумус и 1 с.л. нитрофоска или друг сложен минерален тор. Основното е да не прехраните културите.

Какви зеленчуци може да засадите през юни?

Рекордьорът по бързо узряване е кресонът. След 2 седмици ще се появи зеленина. Марулята расте малко по-дълго - около месец. Веднага щом се появят разсадите, не забравяйте да ги разредите, в противен случай растенията ще растат на височина, ще изсъхнат и ще умрат. Не забравяйте, че марулята е влаголюбива култура: необходимо е поливане при сухо време.

Накиснете семена от спанак във вода за няколко часа, посейте и изчакайте кълнове след седмица. И след още две седмици реколтата ще бъде готова за консумация.

Семената на руколата ще излязат на 5-6-ия ден. Почвата за тази култура трябва да е достатъчно питателна и влажна. Младите листа са особено вкусни и нежни. Най-популярните сортове са рококо и пасианс.

Засадени в средата на лятото, магданозът и празът ще осигурят реколта по-късно през сезона. И следващата пролет те ще продължат да растат. Те ще поникнат по-рано от другите култури.

Репичките могат да се сеят и през юли (и дори по-късно) на интервали от 2 седмици. Светлият ден става все по-кратък, но кореноплодните зеленчуци все още ще растат сочни и нежни, ако в почвата има достатъчно азот. Можете да засадите репички в новоосвободенире лехи след прибиране на ранните картофи.

 Дайконът, засят през юли и прибран през октомври, се запазва идеално и няма да загуби свежестта си до март. В допълнение, сеитбата по това време намалява риска от увреждане от кръстоцветни бръмбари, както и от други вредители.

Не е късно да засадите бобови растения през юли. рахът, бобът и фасулът също узряват доста бързо. Освен това всички тези култури са студоустойчиви. Преди сеитба накиснете семената за 10-12 часа, а самата леха полейте добре. Идеален момент за засаждането им е след дъжд.

Полезни съвети за повторно засаждане

Предпочитайте ранозреещите хибриди и сортове. Не забравяйте за съвместимостта на културите и редуването на културите, когато избирате растение за презасаждане.

Подгответе лехите старателно: отстранете растителните остатъци и плевелите, изкопайте, напоете няколко пъти, така че почвата да е наситена на дълбочина 10-15 см, ако е необходимо, нанесете тор: 30 гр урея, 45 гр суперфосфат и 15-20 гр калиев сулфат на 1 кв.м. площ.

При многократни летни сеитби често засадените растения често страдат от липса на влага в почвата, така че е по-добре да сеете покълнали семена в добре дренирани с вода бразди или след обилен дъжд.

В случая пепелта е един от възможните варианти за тор за градината. Съдържа много полезни вещества, които подпомагат растежа и развитието на растенията.

Пепелта може да се използва за наторяване на почвата, да се добавят в дупките при засаждане или да се използват като компост. Добре е растенията да се наторяват с пепел след силен дъжд.

5 бързорастящи междинни култури за вашата зеленчукова градина


Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес