Кога и как да засадим ягоди и да се радваме на хубава реколта?

28937
Кога и как да засадим ягоди и да се радваме на хубава реколта?
Снимка: iStock/Guliver

Засаждането на ягоди е полезно начинание, което може да донесе вкусни и сочни плодове за години напред. За да си осигурите успешна реколта от ягоди, е важно да прецените кога и как да засадите тези вкусни плодове. В това ръководство ще разгледаме идеалното време и методите за засаждане на ягоди.

Кога да засаждаме ягоди?

Времето за засаждане на ягоди зависи от географското ви положение и вида на ягодите, които възнамерявате да отглеждате. Съществуват три основни категории ягоди: Юнски, вечноплодни и неутрални по отношение на деня.

Ето кога да засаждате всеки тип:

Юнски ягоди: Тези сортове дават една голяма реколта от ягоди в края на пролетта до началото на лятото. За да постигнете най-добри резултати, засадете ги рано напролет, веднага щом почвата може да се обработи, обикновено между март и април. Това позволява на растенията да се установят преди началото на вегетационния период.

Вечноплодни ягоди: Тези ягоди дават плодове през пролетта и есента. Можете да засадите вечноплодните ягоди и в ранна пролет, но ще получите и есенна реколта. За да получите максимални добиви, помислете за засаждането им в края на лятото или началото на есента.

Много е важно да засадите ТОВА между лехите с ягоди. Ето защо

Дневно неутрални ягоди: Дневните неутрални сортове са най-гъвкави и дават плодове през целия вегетационен период. Можете да ги засадите в началото на пролетта или в края на лятото за непрекъснато производство на плодове.

Как да засадим ягоди?

Засаждането на ягоди включва няколко основни стъпки:

Изберете подходящо място: Изберете слънчево място с добре дренирана почва за вашата ягодова градина. Осигурете добра циркулация на въздуха, за да намалите риска от болести.

Подготовка на почвата: Поправете почвата с органични вещества, например компост, за да подобрите плодородието и дренажа. Стремете се към леко кисело pH на почвата от 6,0 до 6,5.

Изберете качествени растения: Закупете здрави ягодови растения от реномиран разсадник. Търсете сертифициран материал, свободен от болести.

Засаждане: Изкопайте дупки за засаждане, които са достатъчно големи, за да поберат корените, без да се затлачват. Разположете растенията на около 12-18 инча едно от друго в редове на разстояние 2-3 фута между редовете.

Дълбочина на засаждане: Уверете се, че короната, където листата се срещат с корените, е на нивото на земята. Прекалено дълбокото или прекалено плиткото засаждане може да навреди на растенията.

Поливане: Поливайте обилно новозасадените ягоди, за да им помогнете да пуснат корени. След това поддържайте постоянна влажност, но избягвайте преполиването.

Мулчиране: Нанесете слой мулч, например слама или борови иглички, за да запазите влагата, да потиснете плевелите и да запазите ягодите чисти.

Опитен градинар: Кога да засадим ягоди, за да станат огромни и сочни? 

Наторяване: Наторявайте ягодовите растения с балансиран тор с бавно освобождаване съгласно препоръките на етикета на продукта.

Подрязване: Премахнете всички разклонения, които растенията образуват, за да стимулирате производството на плодове.

Зимна защита: При по-студен климат помислете за покриване на ягодовите растения със слама или редови покривала, за да ги предпазите от зимни студове.

Като следвате тези насоки, можете успешно да засадите и отглеждате ягоди в градината си. С подходящи грижи и внимание ягодовите растения ще ви възнаградят с богата реколта от сладки и сочни плодове година след година. Независимо дали сте избрали юнски, вечноплодни или неутрални сортове, вкусът на прясно набраните ягоди от вашата градина със сигурност ще бъде възхитително удоволствие както за вас, така и за вашето семейство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com