Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За задължителното пръскане на овошките през март – ето какво да знаем

05 март 2024, 09:22 часа

Не открихте нито едно плодче миналата година в градината на вилата ви и се чудите какви са причините и как да не се случи отново? Да, възможно е да са ги обрали съседските деца, но по-често причините са свързани с вас – с действията или по-скоро с бездействието ви. Това, че имате дърветата, съвсем не означава, че ще имате и плодове, ако не се грижите за тях. Осигуряване на правилното подхранване и поливане на овошките не е достатъчно.

Чували сте вероятно за задължителното пръскане на овошките през март, но го избягвате, защото го свързвате с химия, а ако плодовете в двора ви съдържат химия като тези в търговската мрежа, то отглеждането им се обезсмисля за вас? За да ви дари земята и плодните ви дръвчета с богат добив и здрави плодове, трябва да се информирате за задължителното пръскане на овошки през март и да започнете да полагате адекватни грижи за дърветата в двора ви.

Защо трябва да пръскаме овошките?

Еко и био не означава да не се грижите за овошките и да не ги пръскате. Има био препарати, които може да използвате, но не пренебрегвайте пръскането, тъй като ще се лишите от реколта. Дърветата, подобно на нас, боледуват от вирусни, бактериални и гъбични заболявания, които могат да бъдат унищожителни и бързо да се разпространят, обхващайки цялата градина.

Винаги е по-добре да действате превантивно вместо да съжалявате, така че този месец се пригответе да пръскате овошките, които притежавате, но преди това се запознайте с някои от най-важните и ключови правила, които гарантират успеха на начинанието. Ако се чудите защо точно през март се извършва пръскането, сред причините са:

  • В края на зимния период вредителите напускат зимните си убежища, започват развитието си и атакуват дръвчетата.
  • Дръвчетата още не са се разпъпили, а овошки с отворени пъпки не бива да се пръскат.
  • Вредителите са много по-лесни за унищожаване, когато дърветата още нямат листа.
  • Пролетта е не само извор на живот, тя създава идеална и подходяща среда за разпространение на много заболявания, които ще застрашат реколтата ви, така че моментът за пръскане е точно сега – месец март.

Какво трябва да знаем за задължителното пръскане на овошките през март?

Както всяка дейност в градината, така и пръскането на овошки има своите правила. Сред тях са:

  • Не си правете експеримент с препарата, пригответе го точно, както е описано и не добавяйте или намалявайте дозата, за да има ефект от пръскането.
  • Ако ще пръскате много дръвчета, разбърквайте приготвения препарат системно.
  • Не пръскайте в най-горещото време и в обедните часове, както и по време на, преди или след дъжд. Сутрин и вечер по хлад е и по-приятно за вас и по-ефективно за дръвчетата, ако разбира се говорим за нетипично горещ ден. В случай че температурите са ниски, пръскайте точно по обяд, за да не замръзнат дръвчетата при спадане на температурите, намокрени рано сутрин или късно вечер от пръскането. Идеалната пролетна температура за пръскане е умерената – нито горещ пролетен ден, нито такъв, в който температурите ще паднат под 5 градуса.
  • Сухото време и прогнозата, че няма да вали днес и утре, не само пази вас от намокряне и настинка, но пази и дръвчетата от отмиване на това, което сте напръскали върху тях. Повечето хора се досещат за причините да не се пръска в дъжда, но малко от градинарите без опит са запознати, че ветровитото време също не е подходящо за пръскане на овошки. Вятърът ще издухва  препарата далеч от дръвчетата или срещу вас, като и двете са крайно неприятни и не водят до ефективна грижа за овошките.
  • Не се пръскат дръвчетата по време на цъфтеж, важно е пъпките да не са се отворили, а да са само набъбнали, когато извършвате ранното пролетно пръскане.
  • Обикновено се използва син камък и хидратна вар, като разтворът се приготвя по различен начин за различните овошки и служи като превантивна мярка срещу бактерии, гъбички и вредители, които могат да ви лишат от реколтата. Използват се още зелен камък, био препарати, хидратна вар и други.
  • Не пестете от пръскачката, не само препаратът и правилата са важни за ефективния краен резултат, но и изборът на пръскачка.
Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес