Колко време е необходимо на едно черешово дърво, за да започне да дава плод?

70637
Колко време е необходимо на едно черешово дърво, за да започне да дава плод?
Снимка: Pixabay

Времето, необходимо на черешовото дърво да започне да плододава, зависи от различни фактори, включително вида на черешовото дърво, условията на отглеждане и практиките за отглеждане. Обикновено едно черешово дърво започва да дава плодове в рамките на 3 до 7 години след засаждането, но този срок може да варира.

Един от ключовите фактори, влияещи върху сроковете за плододаване, е видът на черешовото дърво. Съществуват две основни категории черешови дървета: сладка череша (Prunus avium) и кисела череша (Prunus cerasus). Обикновено плододаването на сладките череши продължава по-дълго в сравнение с плододаването на киселите череши. Сладките вишневи дървета могат да плододават от 4 до 7 години, докато киселите вишневи дървета могат да започнат да дават плодове още 3 до 5 години след засаждането.

5 народни трика, които ще накарат и най-упоритите череши да дадат плод

Друг важен фактор са условията на отглеждане. Вишневите дървета виреят добре в добре дренирана почва с добро плодородие и предпочитат пълна слънчева светлина. Достатъчната слънчева светлина е от съществено значение, за да може дървото да натрупа енергията, необходима за производството на плодове. Ако дървото е засадено в неоптимални условия, като лоша почва или недостатъчна слънчева светлина, може да отнеме повече време, докато узрее и даде плод.

Практиките на отглеждане също играят роля за времето, необходимо на черешовото дърво да започне да плододава. Правилното подрязване, поливане и наторяване могат да допринесат за цялостното здраве на дървото и да ускорят процеса на плододаване. Подрязването спомага за оформянето на дървото и насърчава развитието на силни клони, които могат да понесат тежестта на плодовете. Адекватното поливане, особено през сухите периоди, е от решаващо значение за цялостното здраве и репродуктивната способност на дървото. Торенето на дървото с подходящи хранителни вещества насърчава силния растеж и подобрява производството на плодове.

Засяване на черешови дървета: Градинарите споделят

Освен това конкретният сорт череша може да повлияе на времето, необходимо за започване на плододаването. Някои сортове череши се отличават с ранно плододаване, докато при други това може да отнеме малко повече време. От съществено значение е да изберете сорт, който е подходящ за вашия климат и условия на отглеждане.

Времето, необходимо на черешовото дърво да започне да плододава, може да варира между 3 и 7 години в зависимост от фактори като вида на черешовото дърво, условията на отглеждане и практиките за отглеждане. Търпението и подходящите грижи са от съществено значение за осигуряването на здраво и продуктивно черешово дърво, което ще ви възнагради с богата реколта навреме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com