Майсторско засаждане на РОЗИ

22486
Майсторско засаждане на РОЗИ
Снимка: S. Hermann&F. Richter / Pixabay

Засаждането на розите в градината ви може да създаде истинска приказка от цветя, но успехът зависи от подготовката и правилните процедури. В този материал ще научите основните стъпки и съвети за успешното засаждане на розите с гол корен и тези в саксии.

Избор на подходяща почва

Първият и най-важен етап преди засаждането на розите ви е изборът на подходяща почва. За начало трябва да опознаете типа на почвата в градината си. Дали е пясък, варовик, глина или глинеста почва? Розите предпочитат глинеста почва, но могат да се справят и с песъчливи условия. Почвите с високо съдържание на креда изискват кондициониране.

ИЗУМИТЕЛНО: Как да отглеждате най-красивите рози върху КАРТОФ

Освен това измерете pH на почвата си. Розите предпочитат леко кисела почва с pH около 6,5, но могат да процъфтяват и в леко щадящи граници. Ако почвата е кисела (pH под 7) или алкална (pH над 7), ще бъде необходимо да направите съответни корекции.

Подготовка на почвата

Преди засаждането подгответе почвата добре. Прекопайте я и добавете необходимите корекции спрямо pH и типа на почвата. Оборският тор или компостът са отлични добавки, но трябва да бъдат добре разпределени в почвата.

Засяване на РОЗИ: Не сте предполагали колко е лесно!

Засаждане на розите с гол корен

Засаждането на рози с гол корен изисква специална грижа и внимание. Когато розите ви пристигнат, отделете ги внимателно и отрежете връвта, която ги свързва. Не засаждайте рози с гол корен в студени условия или ако корените им са сухи. Ако корените изглеждат сухи, потопете ги за не повече от 2 часа в кофа с вода, за да ги реанимирате. Ако времето е лошо, розите могат да останат неотворени до една седмица в опаковката си без да се повредят.

Отглеждане и грижа за РОЗИ в цветната градина

Подготовка за лошо време

Ако вашите рози с гол корен пристигнат по време на силна слана, важно е да се подготвите предварително. Предоставете площ, покрита с килим или друг непромокаем материал, на който розата може да се постави, докато времето се подобри. Когато условията се подобрят, можете да продължите с засаждането.

Подрязване на розите

Преди засаждане, подрежете розите с гол корен. Това насърчава основния растеж и помага за създаване на добре структурирани растения. Храстовите рози, катерачките и храстовите рози ще се възползват от силно подрязване до 6 инча, а храстовите рози трябва да бъдат намалени до около 4 инча.

Правила за засаждане на рози в градината

За засаждането, изкопайте дупка, достатъчно голяма, за да побере кореновата система и достатъчно дълбока, така че точката на присаждане да бъде приблизително един инч под нивото на почвата. Това ще намали риска от смукатели и щети от силни ветрове.

Засаждане на розите в саксии

Ако розата ви е закупена в саксия, почвата трябва да бъде добре подготвена предварително. Никога не позволявайте торта да влезе в пряк контакт с корените при засаждане. Засаждайте розата на същото ниво, на което расте в саксията, и не разрушавайте кореновата топка при изваждане.

Внимателно следвайте тези съвети и насоки за засаждане на розите с гол корен и в саксии, и вашите рози ще ви наградят с красиво процъфтяващи цветя и ароматна красота в градината ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Поливане на краставици и домати - сутрин или вечер е най-добре да се прави

Условия за доматените растения, за да дадат отлична реколта

Добра грижа за краставиците след засаждане

Засадете доматите преди тази дата, за да е богата реколтата им

Засаждане на краставици 2024 - кои са най-добрите дати

Най-подходящото време за засаждане на краставици в градината

Защо е задължително пръскането на лозята през май?

Как се прави пикиране на домати в кофички?

Това е най-доброто място за засаждане на рози в градината

Отлично решение: Репички в домашната градина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com