Как да си отгледаме циклама

19243
Как да си отгледаме циклама
Снимка: JackieLou DL / Pixabay

Цикламата ще расте почти навсякъде, където има зимна светлина и влажна, но добре дренирана почва през вегетационния им период. Поради пристрастията си към зимния растеж, те съжителстват щастливо с огромна гама от растения. Засадени под розите, особено в компанията на кокичета и други пролетно цъфтящи луковици, е възможно да имате цъфтеж почти 12 месеца в годината. Или ако имате бръшлян, покриващ част от двора, засадете циклама в бръшляна. Те се съчетават добре с чемерици, около основата на сенчести широколистни дървета и се справят изненадващо добре в основата на жив плет.

Съвети за отглеждане

Цикламените е добре да се засаждат като сухи луковици или в растеж, но това трябва да се случи през есента. Септември е отличен месец за тази работа.

Ако направите тези 10 неща, ГРАДИНАТА ви ще оцелее и в най-лютата зима

Зимният период може да бъде опасен за градината и растенията в нея, ето защо трябва да вземете необходимите мерки. Ето няколко съвета з...

Подготовката е наистина важна. Прекопайте площта за засаждане, за да премахнете плевелите и другия боклук и обогатете почвата, като се уверите, че със сигурност НЕ прехранвате. Конският тор е твърде богат. Много по-добре е да използвате приличен градински компост или, най-добре, листна плесен (букът е царят на листните плесени).

Никога не заравяйте луковиците дълбоко. На плитко е добре, така че се стремете върховете на луковиците да се окажат на или малко под нивото на почвата. Ако не сте сигурни кой е върхът, засадете луковицата настрани - така ще се оправи и след време ще се "самопорави".

Уверете се, че мястото за засаждане е добре дренирано - цикламата умира в постоянно влажна земя.

Сивите катерици могат да бъдат проблем, тъй като смятат луковиците за вкусна закуска в по-трудни зими. Има няколко начина да намалите посегателствата като прах от пипер (не е препоръчително, ако имате куче), но ние предпочитаме да засадим луковиците под парче телена мрежа, като пилешка тел. Поставете мрежата върху луковиците и покрийте с около 2 см пръст. Докато други растения се вкореняват (бръшлян например), мрежата става неподвижна за останалите растения".

Ако спазвате ТЕЗИ указания, ще имате прекрасна ЗИМНА градина

Зимният сезон е по-студен и неблагоприятен за отглеждане на растения, но това не значи, че с подходящите грижи не можете имате чудесна ...

Размножаване

Най-доброто нещо е да ги оставите да растат. Ако са доволни, бебетата ще се появят и те могат да бъдат преместени между септември и ноември, когато са на 1-2 години. Просто не премествайте всички, тъй като цикламата изглежда най-добре в група.

Следваща грижа

Опитайте се да поддържате площта чиста от плевели и никога не премахвайте зеленината, докато не изсъхне напълно. Когато това се случи, ще бъдете добре възнаградени, ако дадете на цикламата си мулч от добре изгнила плесен. Листната плесен е с относително ниско съдържание на хранителни вещества, но с високо съдържание на органични вещества и е един от най-добрите подобрители на почвата, като я отваря и предотвратява задържането на вода. Точно това, което харесват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Размножаването на лавровишня не е сложно - ето какво да направим!

Размножаване на орхидея от листо - с този трик става лесно!

Трябва ли да се режат листата на лалетата след цъфтежа

Няколко капки от това и в градината ви няма да остане нито една мравка

Торене на ягодите с йод - ето как се прави

Това е най-доброто време за засаждане на тревните площи за по-зелена морава

Засаждане на тиква до мрежата: Тънкости и препоръки

Как се прави захващане на роза от клонче?

Цветя за засаждане през април: Ще цъфтят до късна есен и ще красят тераса или градина

Какви са тънкостите при варосване на дръвчета, които всеки трябва да знае?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com