Направете това за обилен растеж на цикламата през цялата година

31368
Направете това за обилен растеж на цикламата през цялата година
Снимка: Pixabay

Родината на цикламата е Мала Азия. Това красиво цвете, всъщност е много капризно и много трудно за отглеждане. У нас цикламата се среща и като диворастящо растение в почти цялата страна и се нарича есенно ботурче, може би защото цъфти в периода от Август до Октомври. Растението достига височина от 10-20см, а цветовете обикновено са бледо розови, но се срещат и бели и наситено цикламени. Любимото място на цикламата, на което тя вирее най-добре е сянката на големите дървета. Отглеждането на цветето е доста трудно, защото трябва да се спазват различни изисквания, за да може да се развива добре и да цъфти. И все пак, как да си отгледаме циклама?

Ако разполагате с двор, можете да засадите цикламата от грудка или да си направите разсад от семена. За грудката трябва да изберете място с шарена сянка, под някое дърво или по-голям храст и да я засадите на дълбочина от 5см.

Как да си отгледаме циклама

Цикламата ще расте почти навсякъде, където има зимна светлина и влажна, но добре дренирана почва през вегетационния им период. Поради п...

Разсад от семена се прави като те предварително трябва да се накиснат във вода и да се посеят на тъмно. Когато температурите навън през пролетта се повишат трайно, готовият разсад се засажда също както грудката, като между отделните коренчета се оставя разстояние от 10-20см.

Въпреки, че е много капризна, цикламата може да се отглежда и в саксия. В домашни условия тя ще се развива най-добре на хладно и светло място, с температура на помещението не по-висока от 12-15 градуса и влажност на въздуха над 50%. Подходящи за тази цел са хладните оранжерии или остъклените балкон или тераса, обособени като зимна градина. Почвата на цикламата трябва да е влажна, но внимавайте, защото ако прекалите с водата има опасност растението да започне да гние. Най-добрият начин е да поставите саксията в чинийка или купа с малко вода за около 1 час. Така през корените, растението ще поеме влагата, която му е необходима. Не поливайте цикламата отгоре, защото така има опасност да намокрите листата ѝ, а прекаленото количество вода ще доведе до загниване на грудката.

За да запазите цикламата си и за да може тя да цъфне и през следващата година е добре да се погрижите за нея, след прецъфтяването ѝ и през лятото. За целта трябва да преустановите поливането още през пролетта. Не се притеснявайте, че листата ще пожълтеят, защото това е съвсем естествен процес за растението. Саксията можете да поставите на хладно и сенчесто място навън през лятото и да овлажнявате леко почвата, когато това е необходимо. Ако сте спазили всички препоръки, вашата циклама ще започне да расте отново още през Септември. Когато това се случи, просто приберете цветето на обичайното хладно и закрито място, пресадете го ако е необходимо и при появата на първите пъпки на новите листенца, започнете да го полива отново.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

За какво да внимаваме при вкореняване на резници?

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

6 дървета, които трябва да засадите в двора си - те носят късмет

Поръсете ягодите в градината с това - подхранва по-добре и от най-скъпия тор

Това е идеалното време за засаждане на божури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com