Някои растения се нуждаят от замръзване, за да покълнат

3951
Някои растения се нуждаят от замръзване, за да покълнат
Снимка: Manfred Richter / Pixabay

Много любители градинари смятат, че през септември-октомври работата в двора напълно спира - нищо не се засажда в замръзналата почва до пролетта. Експертите обаче са категорични: семената на много цветя покълват много по-добре, ако се засяват не през пролетта, а преди зимата - дори в снега. Факт е, че за развитието на ембрионите на много растения е необходим студ. Семената покълват по-добре, след като лежат под снежна покривка в продължение на няколко месеца.

Важно условие за зимното засаждане на цветя ще бъде замръзването им. Ако почвата не замръзне достатъчно, има голям риск семената да покълнат по време на размразяването, а нежните разсади да бъдат убити от сланата. Но е по-добре да се погрижите за подготовката на почвата предварително, още през септември. За зимните насаждения е по-добре да изберете място, което няма да е под вода през пролетта, в противен случай има голям риск засадените семена просто да бъдат отнесени. Земята се изкопава, разрохква, слагат се торове (с изключение на пресен оборски тор), правят се канали и ями за семената.

Трикове и грешки при отглеждането на хризантеми

Хризантемите несъмнено са едни от най-красивите и кичести есенни растения. Някои дори наричат това растение “златото на градината...

Когато почвата е замръзнала, растенията се засяват в земята. Малките семена се засаждат на дълбочина не повече от един сантиметър, средните - не по-дълбоко от два, големите - четири до пет сантиметра. Отгоре те са покрити с почвена смес от компост, хумус, смесен с пясък или торф.

Можете дори да засадите едногодишни или двугодишни растения в навечерието на Нова година. Снегът в избрания район се утъпква и точно върху него се засяват семена. За предпазване от птици посевите се мулчират с незамръзнала почва и се покриват със сняг.

Какви растения могат да се засяват преди зимата? От едногодишните специалистите препоръчват астра, козмея, хордеция, лаватера, ешолция. Средата за двугодишните и многогодишните растения е по-добра от другите зимни насаждения, аквилегия, карпатска камбана, лавандула, лупина, иглика, маргаритка и някои други растения.

През пролетта засадените преди зимата растения трябва да се разредят. По-удобно е да направите това на етапа на втория или третия лист с интервал от 10-15 дни. Процедурата се повтаря няколко пъти, докато остане препоръчителният брой растения. Обикновено семената, засадени в късна есен, ще покълнат седмица или две по-рано от тези, засадени през пролетта.

10 непретенциозни едногодишни растения, които може да отглеждате вкъщи

Едногодишните са сигурен начин за бързо добавяне на цвят към контейнери, саксии за прозорци и голи места в цветни лехи. Но вие получава...

Ако засаждането на цветя преди зимата не е част от вашите планове, можете да замразите семената. Използва се за топлолюбиви растения и им помага да издържат по-добре през  студения сезон.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

9 култури, които можете да отглеждате в малка градина

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com