Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опитен градинар каза големи грешки при отглеждането на домати, които не бива да допускате

18 май 2022, 06:35 часа

Понякога, дори и да мислим, че правим всичко както трябва, когато отглеждаме домати в домашни условия, все пак не се получава толкова добра реколта, каквато сме очаквали. Причината за това са най-често срещаните грешки, които дори не забелязваме, но те могат да бъдат достатъчно значими. Затова ги вижте и се предпазете от тях колкото се може по-рано.

Грешка номер 1 - Засаждане на гъсто, особено в оранжериите. Средното разстояние между корените в реда и между редовете трябва да е 60-70 сантиметра. Тайната на успеха е да не допускате взаимно задушаване на растенията.

Грешка номер 2 - Прекалено поливане. Голяма влажност е необходима само през първата седмица след разсаждане. После изобилието на вода е вредно. То предизвиква усилен растеж на зелените части, но потиска възникването на цвят. Редовното поливане на доматите може да започне след масовото завързване на плодове.

Грешка номер 3 - Отстраняване на здрави листа. Не грешете колтученето с късането на здрави листа. Старите, болни и жълти листа със сигурност трябва да бъдат отстранявани, но все пак не махайте повече от 3 клонки едновременно. Особено след поливане, това драстично ще намали изпаряването на излишната влага и тя ще отиде в плода.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес