Подхранването на ягоди в средата на септември е ключово за изобилна реколта догодина

14817
Подхранването на ягоди в средата на септември е ключово за изобилна реколта догодина
Снимка: iStock

Средата на септември е ключов момент за подготовката на вашите ягоди, които ще ви осигурят изобилна реколта следващата година. Опитните градинари знаят, че за да се наслаждавате на сочни и вкусни плодове, трябва да осигурите правилно подхранване и подготовка на почвата през този период.

Подхранване на ягодите

Ягодите, като мнозина други растения, имат нужда от няколко важни хранителни елемента - фосфор, калий, калций и магнезий. Освен тях, ягодите също се нуждаят от азот, и тази подхранка трябва да бъде приложена в средата на септември. В този период, храстите започват да се подготвят за зимата и подхранването им става по-малко ефективно.

Правилно поливане на ягодите за СТРАХОТНА реколта

Как да подхраним ягодите през септември?

Съществуват няколко метода за подхранване на ягодите, които опитните градинари препоръчват. Един от тях е използването на лопен, прясно окосена трева и урея. Можете да изберете един от тези компоненти, но важното е да не прекалявате. Всеки литър отвара от лопен се разрежда с 10 литра вода, а след това се прилага под корена на растенията.

По-питателният метод включва приготвянето на коктейл от различни съставки, който ще усили растежа и плододаването на ягодите. В 10 литра вода се добавят 1 ч.л. калиев перманганат, 1 ч.л. карбамид, 1/2 чаша дървесна пепел и 1 ч.л. борна киселина. Преди да използвате борната киселина, разтворете я в топла вода и я смесете с останалите съставки. Полученият разтвор се прилага под корена на всяко едно растение по около 1 литър .

Ако покриете почвата с това, реколтата от ЯГОДИ ще е ДВОЙНА

Важно е да отбележим, че този тип подхранване не трябва да се извършва всяка година, а на всеки два сезона, за да се избегне прекомерната концентрация на хранителни вещества в почвата.

Засаждане на ягоди

Септември е идеалното време за засаждане на разсад от ягоди, особено ако желаете да имате успешен и здрав растеж на растенията. В този период на годината, условията са най-подходящи за успешното утвърждаване на новите растения в градината.

Много е важно да засадите ТОВА между лехите с ягоди. Ето защо

За засаждането на ягоди се препоръчва използването на технология с тесни окопи върху лехи, покрити с черен покривен материал. Тази методика гарантира 100% оцеляване на разсада и предотвратява недообрастващите плевели, които могат да се конкурират с младите ягоди.

За начало, изкопайте дупки с дълбочина около 25 см и ширина, съответстваща на размера на лопата. За всеки метър изкопана траншея ще ви са необходими 2 кофи полузрял тор. Добавете 20 грама сложни торове върху същата площ от земята и добре разбъркайте сместа.

Подхранете ягодите в средата на септември така, че да имате отлична реколта следващата година

След това проведете обилно поливане, а когато почвата поеме водата, върнете изкопаната пръст обратно на мястото й (върху хумуса), за да създадете възвишение с височина от 15-20 см. Този възвишен хълм трябва да бъде покрит с черен покривен материал, който има ширина около 70 см. На черния покривен материал маркирайте местата, където ще се постави разсада, като правите кръстовидни разрези на всеки 40 см. С помощта на шпатула направете вдлъбнатини на мястото на разрезите, и след това засадете подготвените розетки. Завършете процеса, като покриете ръбовете на покриващия материал и пътеката между двата изкопни гребена с дървени стърготини.

Следвайки тези съвети от опитни градинари, ще имате здрави и продуктивни ягоди следващата година. Грижете се за вашите растения през септември и те ще ви благодарят с изобилни плодове през следващия сезон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Болести по доматите: Сигнал за какво са петната?

Как се прави размножаване на орхидеи от цветоносен прът?

Защо картофена мана е истински бич по доматите?

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com