Подкиселяване на почвата в градината - ето как се прави

10884
Подкиселяване на почвата в градината - ето как се прави
Снимка: Архив

Създаването на идеални условия за растеж на растенията включва разбиране на значението на рН на почвата и неговото въздействие върху здравето на растенията.

Някои растения растат добре в кисела почва, докато други изискват по-неутрално или алкално pH. Скалата на pH варира от 0 до 14, като 7 се счита за неутрално.

Стойности по-малки от 7 показват киселинност, а стойности над 7 показват алкалност - pH на почвата играе решаваща роля за наличието на хранителни вещества, микробната активност и растежа на растенията.

Признаци на проблем с pH

Различните растения имат специфични предпочитания за pH и коригирането на киселинността на почвата може да създаде оптимални условия за отглеждане за тях, така че разбирането на техните предпочитания за pH е важно. Киселиннолюбивите растения като боровинки, рододендрони и азалии изискват кисела почва (pH под 7) за оптимален растеж.

Защо се появява мухъл в почвата на вашата саксия?

Струва си да се обърне внимание на цялостното здраве и растеж на растенията. Забавеният растеж, пожълтяването на листата и намаленият цъфтеж или плододаване могат да показват дисбаланс в pH на почвата.

Струва си да се обърне внимание на цялостното здраве и растеж на растенията. Забавеният растеж, пожълтяването на листата и намаленият цъфтеж или плододаване могат да показват дисбаланс в pH на почвата.

Ако растенията показват забавен растеж, пожълтяващи листа, това може да означава нужда от по-кисела почва. Повишаването на pH на почвата може да доведе до дефицит на хранителни вещества, особено на желязо, манган и други микроелементи. Пожълтяването на листата със зелени ивици (хлороза) често е признак за тези недостатъци, причинени от алкални почвени условия.

Методи и препоръки за подкиселяване на почвата

Приложение на сяра - това е широко препоръчван метод за понижаване на pH на почвата. Чрез добавяне на сяра към почвата, тя реагира с почвените бактерии, за да образува сярна киселина, като постепенно подкиселява почвата. Експертите препоръчват прилагането на сяра според указанията на опаковката в зависимост от типа на почвата и желаната корекция на pH.

Използване на подкисляващи торове  - те са на основата на сяра урея, освобождават киселини, докато се разлагат, като по този начин намаляват рН на почвата с течение на времето. Прилагането на тези торове според указанията може постепенно да повиши киселинността на почвата.

Включване на органични вещества - добавянето на органична материя като торфен мъх или компостирани листа може естествено да понижи pH на почвата с течение на времето. Тези материали допринасят за киселинността на почвата, като постепенно намаляват алкалността.

Използване на мулч от борови иглички - мулчирането с борови игли може да допринесе за подкисляването на почвата. Докато игличките се разлагат, те отделят органични киселини, които понижават нивото на pH, като постепенно повишават киселинността на почвата.

Поливане с киселинни разтвори - поливането на растенията с киселинни разтвори, като оцет или разредена лимонена киселина, може временно да понижи pH на почвата. Този метод може да се използва умерено и с повишено внимание, за да се избегне прекомерна киселинност.

Времето, необходимо за получаване на резултати, зависи от конкретните използвани методи и първоначалното ниво на pH.

Намаляването на pH на почвата е постепенен процес, който може да отнеме месеци или дори години, за да се достигне желаната киселинност. Не забравяйте, че твърде киселата почва може да навреди на растенията и полезните микроорганизми.

Без копаене на градината през есента - ето какво слагат опитните градинари, за да е рохка и плодородна почвата

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com