Поръсете от ТОВА в градината, за да нямате охлюви

2143
Поръсете от ТОВА в градината, за да нямате охлюви
Снимка: iStock

Охлювите и плужеците са вредители, които могат да предизвикат сериозни проблеми във вашата градина. Те могат да нанесат вреди на цветята, плодовете и зеленчуците, които сте отгледали с грижа и внимание. Борбата с тези малки същества може да бъде трудна и времеемка, но има няколко естествени и домашни средства, които могат да помогнат да ги отблъснете. В тази статия ще разгледаме някои от тях.

Използване на шкурка и медна тел/лента

Шкурката с грапавата си повърхност може да отблъсне охлювите и плужеците. Поставете няколко парчета шкурка около корените на растенията, за да ги предпазите. Медната тел/лента също е ефективен метод за отблъскване. Тя реагира със слузта на тялото на вредителите, предизвиквайки малък електрически заряд, който ги отблъсква. Поставете медна тел/лента около ръба на саксиите, за да предпазите растенията си.

Най-добрите трикове, с които да се отървете от голите охлюви в градината си

Вазелин и яйчни черупки

Вазелинът с хлъзгавата си структура може да предпази растенията от охлюви и плужеци. Нанесете малко вазелин по ръба на саксиите или стъблата на растенията, за да ги защитите. Яйчните черупки са ефективни, тъй като вредителите предпочитат да не се движат по остри предмети. Натрошете и поръсете черупките около корените на растенията, за да ги отблъснете.

Морски водорасли и грейпфрут

Морските водорасли, както свежи, така и на прах, са ефективни срещу охлюви и плужеци. Те съдържат сол, която вредителите не харесват. Поставете водораслите около растенията си, за да ги предпазите. Грейпфрутът е още едно естествено средство. Извлечете сок от половин грейпфрут и поставете кората върху почвата близо до растенията, за да отблъснете вредителите.

Хитри съвети против охлюви

Бира и английска сол

Охлювите обичат аромата на бира. Използвайте студена бира като стръв в капани. Напълнете пластмасова чаша с бира и я закопайте в почвата близо до растенията, за да отблъснете вредителите. Английската сол не само че може да ги отблъсне, но и да подхранва почвата. Поръсете я около корените на растенията, които искате да защитите.

Коприва

Копривата е още едно ефективно средство. Своята неприятна текстура наподобява остри предмети, което предпазва растенията. Натрошете копривата и поръсете я около корените на растенията, за да отблъснете вредителите.

Направете чеснова отвара и изгонете ОХЛЮВИТЕ от градината си

Със съчетаването на тези естествени средства и методи, можете да предпазите вашата градина от охлюви и плужеци без използването на химикали. Имайте предвид, че те може да предоставят временно облекчение, но не гарантират пълно изчезване на вредителите. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com