Хитри съвети против охлюви

8329
Хитри съвети против охлюви
Снимка: iStock

Всеки градинар се е сблъсквал с неприятни моменти след нашествие на охлюви в градината. Неприятните слузести създания създават неочаквано много проблеми. Напълно погрешно е да се смята, че охлювите са мили бавни създания, те са лакоми растителноядни ,които са в състояние да унищожат цяла градина с насаждения.

Освен че ядат продукцията, те могат да я заразят с гъбички, разнасят и хелминти.

Как да разберем, че градината е нападната от охлюви?

Сутрин не можем да ги срещнем по пътя си между лехите и насажденията. Познават се по овалните дупки, оставили в листата през нощта, вдлъбнатините и дупките по плодовете и зеленчуците. Само сребристите остатъци от слуз напомнят за хранителната фиеста, която са си организирали в градината. Виновниците се крият в засенчените и влажни  ъгли, под дъсчени прегради и други скришни местенца.

Охлювите са предимно нощни животни, но могат да тръгнат за храна и в мъглив ден. Обичат варовиковите почви и нападат насажденията в тях най-често. Имат отлично обоняние и се ориентират накъде в градината да се насочат.

3 метода, които моментално ще прогонят ОХЛЮВИТЕ от градината ви

Ако сте забелязали нашествие на охлюви, английската сол може да се окаже ценен помощник. Трябва просто да се наръси по пътя им и те се избягват да се движат из градината.

Може да се напръскат и с пулверизатор. Нужни са няколко скилидки чесън, смели на ситно, 50 милилитра олио от рапица, 3 супени лъжици лют пипер, ½ чаена лъжичка течен сапун и всичко това, разтворено в 4 литра вода. Пръска се из градината, където са забелязани.

Дървесната пепел е спасение срещу редица вредители, включително охлювите. Наръсването с нея спасява не само от охлюви, но и от плужеци, червеи и други гадинки. При полепването по тях, пепелта извлича влагата им.

Има и капани, които се продават в търговската мрежа. Те се вкопават в земята, пълнят се с бира, кисел компот или сок. Сутрин просто се събират от капана. Може да направят и бариери срещу тях. Най-надеждни са улуците, напълнени със суха пепел, водопоглъщащи ленти и други, както да се използват и естествените им врагове-  таралежи, птици и други.

Наръсете това в градината и няма да видите охлюв цяло лято

Важно е също градината да се поддържа редовно чрез плевене, дренаж на влажни зони, почистване, оране, събиране на мулча, който ги насърчава да се разположат удобно.

Захарта също е вариант в такава обстановка. За 25 квадратни метра площ са нужни 2 килограма захар. Микроорганизмите, които се хранят с нея, увеличават органичната материя в почвата и унищожават всички нематоди.

Ако тези неща са трудоемки или при липса на време, може да се премине към препарати. В агроаптеките продават препарат, който ги унищожава, но с тези химикали трябва да се работи много внимателно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com