Стайните растения, които не изискват почти никакви грижи

27261
Стайните растения, които не изискват почти никакви грижи
Снимка: sweetlouise / Pixabay

Всяко едно растение умее да създава уют у дома, насища въздуха с кислород и летливи продукти, абсорбира вредните вещества във въздуха и създава едно много приятно усещане за спокойствие и комфорт. За да растат и да се развиват добре във вашия дом, за повечето растения е нужно да се полагат специални грижи. Съществуват и такива стайни растения обаче, които не изискват почти никакви усилия.

1. Сансевиерия
Сансевиерията е едно от най-непретенциозните стайни растения, които бихте могли да отглеждате у дома. Благоприятно местенце за това растение е както на южния прозорец, така и в по-тъмните кътчета във вашия дом, но ако седи на по-светло листата му ще придобият по-ярък цвят. Пресажда се веднъж на няколко години, а торенето изобщо не е необходимо. Сансевиерията не страда от сухия въздух у дома, а поливането може да се случва рядко, тъй като в листата се съдържат големи запаси от влага.

2. Хоя Карноза
Хоя Карноза, или казано още восъчен бръшлян е изключително устойчиво растение. То вирее както на южното изложение на къщата, така и в северната и част. Листата на Хоя Карноза са гъсти и събират достатъчно влага, че да не се налага да бъде поливано цели няколко месеца. Ако все пак растението бъде изсушено и загуби всички свои листа и корени, бихте могли да го съживите като поставите стръкче от него във вода. След няколко седмици Хоя Карноза ще пусне корени и ще разцъфне отново.

Растенията, които ще ни пазят от мухъл вкъщи

Формалдехид, трихлоретилен, ксилен - дори имената на токсините, открити във въздуха, звучат зловещо. Но знаете ли, че има естествено ре...

3. Красула
Красулата е популярно растение, по-известно като дървото на живота или на парите. То е също толкова непретенциозно, нуждае се от минимални количества вода, а местоположението му в дома ви може да бъде навсякъде. Растението издържа на до 10 градуса през зимата, а сухият въздух не му вреди по никакъв начин. Изисква се само да бъде засадено в малка саксия и да добавите повече пясък или други подобни към почвата.

4. Хлорофитум
Хлорофитумът е в състояние да оцелее без специални грижи, защото може да получава и обработва необходимите вещества именно от въздуха. Това растение е считано за един от най-добрите природни абсорбатори на вредните вещества във въздуха у дома. Успешно вирее както на суша, така и много влага, на слънце или на сянка.

5. Аспидитра
Растението е изключително издръжливо на студ и влага, както и на липса на светлина. Известно е още с името „приятелско семейство“ поради големия си брой листа на дълги стъбла, които растат от малка саксия. Перфектно е за отглеждане в стаи с изкуствена светлина, северни изложения, както и в стаи със прекалено топъл, сух или влажен въздух.

6. Бокарнея
Бокарнеята е идеална за хора, които не прекарват много време у дома. Изисква много малко грижи и внимание, а единственото изискване към отглеждането на бокарнея е, то да бъде поливано обилно, но рядко. Почвата трябва да бъде рохкава, а саксията малка. След поливане, излишната вода трябва да изтича от саксията, в противен случай, ако пръстта е мокра растението може да изгние.

Кои цветя носят късмет, пари и щастие

Цветята присъстват в интериора на всеки дом. Те го правят по-уютен, красив, внасят много стил и хармония и внасят положителна енергия в...

7. Сциндапсус
Непретенциозно растение със сърцевидни или заоблени листа, сциндапсусът е с яркозелен цвят и жълтеникаво-бели петна. Ако държите сциндапсусът на сянка, листата му губят петната си и се превръщат в напълно зелени. Въпреки това, той е устойчив на сянка, чувства се добре и в помещения, в които има постоянни промени в температурата.

8. Каланхое
Някои растения от вида каланхое от дълги години са известни, като лечебно растение, изискващо минимални грижи. Растението се полива сравнително рядко, чувства се добре във всяко изложение у дома, устойчиво е на сянка и толерира резките промени в температурата. Цъфти в дълъг период от време, израства бавно и не се нужда е от често пресаждане.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Условия за доматените растения, за да дадат отлична реколта

Добра грижа за краставиците след засаждане

Засадете доматите преди тази дата, за да е богата реколтата им

Засаждане на краставици 2024 - кои са най-добрите дати

Най-подходящото време за засаждане на краставици в градината

Защо е задължително пръскането на лозята през май?

Как се прави пикиране на домати в кофички?

Това е най-доброто място за засаждане на рози в градината

Отлично решение: Репички в домашната градина

Реанимиране на гнила орхидея, след което тя отново ще цъфти красиво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com