Съвети при избора на мотофреза

28218
Съвети при избора на мотофреза
Снимка: Shutterstock

Мотофрезата е изключително полезна машина, която се използва за окопаване и оран, като позволява лесно и бързо обработване на градинската почва. Тя раздробява слепналите буци пръст, като прави земята рохкава, мека и годна за засаждане.

Градинската фреза е предпочитана и широко използвана земеделска машина, поради мощността, удобството при управление и достъпната цена. С нея можете да свършите много повече работа, отколкото с обикновени градински инструменти или с плуг, теглен от животно. Тя е значително по-евтина от големите земеделски машини и може да бъде управлявана от всеки.

Ако вече сте решили да се оборудвате с мотофреза, но нямате много опит с градинската техника, следващите редове най-вероятно ще бъдат много полезни за Вас.

Как да подходя

Когато избирате мотофреза трябва да направите оценка на условията на работа, за да знаете със сигурност какви технически параметри е необходимо да притежава машината.

Първо трябва да определите размера на обработваемата площ. Ако ще използвате Вашата мотофреза върху малка градина с размери от 100 до 300 м², няма нужда да инвестирате в твърде мощна, голяма или скъпа машина. Ако обаче искате да фрезовате земя с по-голяма площ, трябва да си вземете мощен модел с голяма работна ширина.

При избора на мотофреза трябва да имате предвид и твърдостта на почвата на Вашата градина. Ако се намирате в регион с по-неблагоприятна почва, която образува твърди буци или е наситена с камъни - със сигурност трябва да търсите мощен и производителен модел.

Важно е да знаете със сигурност за какво точно ще използвате машината - само за фрезоване или за оран и други по-тежки задачи. Малките електрически мотофрези трудно могат да се ползват върху необработвана почва, така че не са подходящи за първоначално изораване. Те са добър избор за окопаване, но за оран и събиране на реколтата трябва да търсите по-мощен бензинов модел.

*Важно е да се отбележи, че мотофрезата не се различава от култиватора и мотокултиватора - трите понятия се отнасят до една и съща машина.

Важни технически параметри

Захранване и мощност

Един от най-важните технически параметри при избора на мотофреза е видът на захранването - двигателя. Според типа задвижване култиваторите могат да бъдат електрически и бензинови.

  • Електрическите мотофрези са по-леки, по-лесни за управление и значително по-безшумни. Имат ограничено движение, заради нуждата от постоянно електричество и неудобството от кабела.

Подходящи са за малки и средно големи земеделски площи. Използват се на места, където има ограничения за нивата на шум. Не отделят вредни емисии. Мощността на електрическите мотофрези се измерва с W или kW. 

  • Бензиновите мотофрези са предназначени за обработване на по-големи земеделски площи. Те са значително по-мощни от електрическите, като имат възможност и за добавяне на прикачен инвентар като плуг, браздир, картофовадач, гребло и др.

Моделите с 2-тактови двигатели работят на смес от бензин и масло, докато 4-тактовите модели елиминират необходимостта от смесване на тези два компонента, предоставяйки по-добра производителност.Мощността на моторната фреза се измерва в к.с.

 

Източник на изображение : hecht.cz

 

Работна ширина

Според ширината на работа мотофрезите се делят на 3 относителни групи - малки, средни и големи. Колкото по-обширна е градината, толкова по-голяма трябва да е работната част на фрезата.

  • Малките мотофрези имат ширина на работа от 30 до към 40 см. Тези машини са подходящи за обработване на зеленчукови лехи, цветни алеи, малки овощни градини. Удобни са за работа в по-тесни пространства и около огради. Предназначени са да разрохкват почвата, като не могат да се използват върху съвсем необработвана или много твърда земя.
  • Средно големите мотофрези осигуряват ширина на работа между 80 и 90 см. Разполагат с по-мощен двигател и се използват за  обработка на по-големи земеделски площи. Те са най-популярната и широко разпространена група мотофрези, която се предлага на пазара. Подходящи са за по-твърда почва.
  • Големите мотофрези имат ширина на работа над 90 см се използват върху масивни земеделски терени. Тези машини са с висока мощност и поддържат повече скорости. Могат да обработват всякакви видове почви, включително много твърда, глинеста или камениста земя. Големите култиватори имат възможност за използване с прикачен инвентар.

 

 

Източник на изображние : hecht.cz

 

Позиция на мотичките

„Мотичките“ или „фрезоващите зъбци“ на култиватора представляват неговата работна част, която обикновено е изработена от стомана. Според положението на зъбците мотофрезите биват два вида - с предни и със задни мотички.

  • Машините с предни мотички имат работна част, разположена отпред под двигателя. Предназначени са за малко по-лека работа и не много груба почва. Обикновено се управляват лесно и поддържат добри маневри.

Различните модели са подходящи за малки, средни или големи земеделски площи. Повечето мотофрези, които се предлагат на българския пазар имат предно разположени мотички.

  • Мотофрезите със задни мотички са по-мощната опция. Подходящи са за по-твърда почва и по-тежки работни задачи. Притежават големи зъбци, разположени отзад на машината.

Някои от тези фрези са оборудвани с работна част, въртяща се в противоположна на колелата посока. Действащите в обратна посока мотички имат по-висок въртящ момент, което означава, че могат да разбиват почвата по-лесно и да работят на по-голяма дълбочина.

Къде мога да разгледам?

След като сте се запознали с основните параметри на мотофрезите и вече имате представа каква машина Ви е необходима, можете да пристъпите към покупката.

Не се притеснявайте ако не живеете в близост до магазин за градинска техника или пък нямате време да ходите на оглед. В онлайн пространството ще намерите всякакви видове мотофрези - електрически, бензинови, с прикачен инвентар, с всякакви стойности на мощност и работна ширина.

Една от най-големите платформи за онлайн продажби на електроинструменти и градинска техника в страната е оnlinemashini.bg. Там можете да разгледате разнообразни предложения за мотофрези на достъпни цени и да се възползвате от множеството промоции и намаления.

За максимална производителност и безупречно изпълнение можете да разчитате на продуктите с марки Honda, Stihl и Könner&Söhnen. Машини с висока ефективност представляват и фрезите на датския бранд Texas и румънския Bisonte.

Едни от най-изгодните продукти в категорията пък са мотофрезите на Raider, както и на чешката марка Hecht, която вече години наред е утвърден производител на градинска техника в Европа.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com