Тайните на опитни градинари: 4 лайфхака с шишарки

7641
Тайните на опитни градинари: 4 лайфхака с шишарки
Снимка: iStock/Guliver

Шишарките са не само красива естествена декорация, но и материал, който би могъл да се ползва за разни области на живота. Ето четири тайни лайфхака, свързани с използването на шишарки в градината. Тези съвети са прилагани от опитни градинари, които са открили необичайни и креативни начини да използват шишарките за подобряване на добивите и създаване на уникална атмосфера в своите градини.

Четири тайни лайфхака с шишарки от опитни градинари

1. Естествен тор

Един от най-интересните начини да използвате шишарките е да ги превърнете в естествен тор за вашата градина. Те съдържат много хранителни вещества, които могат да обогатят почвата и да насърчат растежа на растенията.

За целта са ви нужни сухи шишарки, които трябва да се смелят до състояние на брашно. След това поръсете смлените шишарки върху почвата около растенията или я използвайте при подготовката на почвата преди засаждане на нови култури. В резултат на това ще се подобри почвената структура и ще даде на растенията нужните хранителни елементи.

Борови шишарки и ракия лекуват щитовидната жлеза

2. Защита от вредители

Друг таен лайфхак включва използването на пъпки като естествена защита срещу вредители. Много насекоми и охлюви не обичат остри предмети.

Можете да се възползвате от тази характеристика на шишарките, като ги сложите около чувствителните растения или покрай лехите. Острите люспи ще се превърнат в пречка за вредителите и те ще заобиколят вашата градина. В допълнение, ароматът на борови шишарки може също да отблъсне някои вредители, което прави вашия двор по-безопасен за растенията.

3. Декоративни композиции

Шишарките могат да бъдат отличен материал за създаване на декоративни композиции в градината. Можете да ги ползвате, за да украсите саксии, цветни лехи или да създадете оригинални вази.

Просто съберете няколко големи шишарки с различни размери, боядисайте ги в ярки цветове или ги покрийте с блясък и след това ги сложете на точните места. Такива декоративни елементи ще направят градината ви чаровна и уникална.

Как боровите шишарки могат да ни предпазят от инсулт и други болести

4. Шишарки за мулчиране

Мулчът е слой от органичен материал, който се слага върху почвата около растенията, за да задържи влагата и да потисне растежа на плевелите.

Шишарките могат да бъдат чудесен материал за направата на този вид мулч. Тяхната форма и размер ги прави лесни за разпределяне около растенията и се разлагат бавно, осигурявайки дълготраен мулчиращ ефект. Пъпките ще поддържат градината ви подредена и ще осигурят на растенията ви храната и влагата, от които се нуждаят.

Шишарките са невероятен естествен материал, който може да се ползва за подобряване на вашата градина. Опитайте тези идеи и вижте как те могат да превърнат вашата градина в красиво място, пълно с живот и красота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Какво да направите, ако картофите в градината са замръзнали?

Каква е причината за усукване на листата на доматите?

Как да торите саксийните цветя, за да се радвате на обилен цъфтеж през цялото лято?

4 тайни за богата реколта от картофи, които всеки градинар трябва да знае

Поръсете божурите с това, за да цъфтят дълго и пищно

Как да НЕ поливаме доматите в жегата

Торене на краставиците със сода - кога и как се прави

Дървото, което е като магнит за листни въшки - НЕ го засаждайте в градината си

Как и с какво да поливате розите, за да цъфтят цяло лято

Трябва ли да се подрязват розите след първия цъфтеж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com