Важните стъпки, които трябва да знаем при пресаждането на цветя

13120
Важните стъпки, които трябва да знаем при пресаждането на цветя
Снимка: iStock

С настъпването на пролетта е време за засаждане и пресаждане на растения. Има някои неща, които е задължително да спазите, ако искате пресаждането да протече по план и растението да се чувства добре в новата си среда. Днес ще обърнем внимание на важните стъпки, които трябва да знаем при пресаждането на цветя.

1. Необходима ли е пресаждането?

Пресаждането е необходимо, тъй като растенията все още растат и консумират хранителни вещества в субстрата. С увеличаването на зелената маса се увеличават и корените. Не можете да оставите корените да няма къде да растат.

Наближава времето за засаждане на ранни картофи. Вижте как може да подобрите реколтата

2. Добра ли е градинската почва за стайни саксийни растения?

НЕ – градинската почва може да съдържа много патогени (отговорни за болести), вредители и семена на плевели. Ние също не знаем състава и pH на такъв субстрат. Почвата от градината е най-добре да се остави за градински растения. Най-лесният начин да осигурим оптималния субстрат за нашето растение е да закупим подходяща почва в градински магазин.

Избираме подходящия субстрат за даден растителен вид. Обръщаме внимание на структурата, състава, киселинността и съдържанието на хранителни вещества в субстрата.

3. Кога трябва да се пресадят растенията?

Идеалното време за разсаждане е пролетта. През периода на цъфтеж или плододаване не се препоръчва презасаждане.

Пресаждаме растенията, когато корените израснат от дупките на дъното на саксията или кореновата топка расте над ръба на саксията. Можете също така да приемете правилото, че презасаждаме саксийни растения на всеки 2-3 години (млади растения и бързорастящи видове - дори всяка година!).

4. Ами ако растението не може да бъде засадено?

Ако растението не може да бъде засадено, горният слой на субстрата трябва да се смени. Това обикновено се прави за стари и големи растения, чийто размер и тегло предотвратяват повторното засаждане.

Да засадим дърво - какви са тънкостите?

5. Кога да ги поливаме - преди или след разсаждане?

Преди разсаждането растенията трябва да се поливат обилно, така че субстратът да се напои добре - така ще ни е по-лесно да извадим кореновата топка от саксията. Също така след засаждането поливайте растението интензивно, като не забравяйте да премахнете излишната вода от саксията. Поливайте засаденото растение обилно и го пазете от пряка слънчева светлина за 2-3 седмици.

6. Какво да правим с усукана коренова топка?

Усуканите корени трябва да бъдат разхлабени и разплетени - благодарение на това ние стимулираме растението да произвежда нови. Твърде дългите корени трябва да бъдат съкратени. Корените, показващи признаци на гниене и сухи корени, трябва да бъдат отстранени. Не премахваме дебели корени.

7. Колко голяма трябва да бъде новата саксия?

За малки растения диаметърът на новата саксия трябва да бъде поне с 2-4 см по-голяма от старата саксия. За големи цветя, диаметърът на новата саксия трябва да е с 5-10 см по-голям. Трябва да се помни, че всяка саксия трябва да има дупки на дъното, през които да се оттича излишната вода. Растенията не трябва да се засаждат директно в обвивката. В съд без дренаж корените ще изгният много бързо.

Ето кои са най-подходящите плодове и зеленчуци за засаждане през есента

8. Какво е дренажен слой?

Представлява слой на дъното на саксията, направен от камъчета, парчета порцелан, фрагменти от глинени съдове или експандирана глина. Благодарение на дренажния слой излишната вода ще се отцеди от саксията и корените ще имат достъп до кислород.

9. Колко дълбоко мога да засадя растение?

Растението трябва да бъде засадено на същата височина, на която е растяло по-рано. Ако стъблото е засадено твърде дълбоко, то ще изгние. Горното ниво на субстрата трябва да е 1-1,5 см под горния ръб на саксията.

10. Трябва ли растението да се наторява при разсаждане?

След пресаждането трябва да изчакате поне месец преди да наторите растението с тор. Обикновено много корени са повредени по време на разсаждането. Първото нещо, което трябва да направите, е да използвате органичен тор, след това минерален.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Какви са тайните за отглеждане на гигантски домати

Правила за торене на ягоди, които растат на едно място в продължение на много години

Не правете това с теменужките: 5 често срещани грешки в грижата за тях

Кои тънкости при отглеждане на картофи помагат за богата реколта

Кога се махат долните листа на доматите

Как да не допускаме жилкова некроза по доматите

При отглеждане на гербери в градината - ето какво не се прави

При отглеждане на чери домати на открито - за какво да внимаваме

Как да предпазим чесъна от едноименната муха

Как се прави листно торене на домати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com