Да засадим дърво - какви са тънкостите?

116789
Да засадим дърво - какви са тънкостите?
Снимка: iStock/Guliver

И малките деца знаят, че без дървета на Земята няма живот. Дърветата са тези същества, които се грижат може би най-много за кислорода в атмосферата ни. Без кислород – няма живот.

Дори само факторът "кислород" е достатъчна причина да желаем и да се грижим да има повече дървета. Засаждането на подходящите фиданки, в дивата природа или в градска среда, е отговорен процес, основан върху дългогодишни изследвания и наблюдения на лесовъди, биолози, еколози и други специалисти. Независимо от вида на дръвчето, има няколко универсални правила, които трябва да спазваме, когато засаждаме дърво.

Направете и вие града си по-зелен по време на кампанията "Моят зелен град"

На първо място сред най-важните фактори са климатичните особености на района, почвените му характеристики, естествената растителност и местното разнообразие от растителни видове. Например, недопустимо е да се използват за засаждане иглолистни видове в райони за широколистни дървета, защото по този начин се гарантира, че засаждането ще доведе до влошено качество на околната среда, а не до обратното.

Най-подходящото време за засаждането на дърво е през пролетта, като за широколистните екземпляри подходящо време е и есента, когато дърветата са в покой, след като опадат листата им.

Най-подходящите места за посаждане на фиданки са ръчно изкопаните дупки, а размерът на мястото, където ще се засажда дървото, трябва да е достатъчен, за да може свободно да се разположат корените на фиданката, като от всички страни има поне по 10 см разстояние между края на корените и стените и дъното на дупката. При засипването на дупката е необходимо богатата почва да бъде разположена на дъното.

Преди да се постави фиданката, в дупката се изсипва слой от поне 10 см рохкава пръст или при възможност – угнил тор. След това фиданката се поставя дълбоко в дупката, насипва се рохкава почва и фиданката се издърпва леко нагоре, за да се изправят корените, които евентуално са се прегънали, така че корените да са на нивото на дупката. Почвата, с която се засипват корените, се уплътнява на етапи чрез последователно и внимателно утъпкване и насипване. На повърхността се връща по-бедната на вещества почва и отново се утъпква старателно.

За да сме сигурни в успеха на засаждането на фиданката, е добре да обърнем внимание на няколко фактора:

- внимавайте да не се изсушат корените на фиданката по време на транспортирането ѝ до мястото на засаждане.

- гледайте да няма прегънати корени.

- уплътнете грижливо почвата около корените, за да не се образуват въздушни кухини. За целта при глинести почви, които се структурират на по-големи буци, е необходимо да бъде доставена рохкава почва или торф от друго място, а наличната да бъде отстранена.

- поддържайте оптимална влажност на почвата около фиданката и на самата фиданка, докато не укрепне.

- гледайте мястото между горната част на корените и стъблото на дръвчето да бъде малко под нивото на терена, защото ако е прекалено дълбоко, това води до загниване, а ако прекалено плитко – до изсушаване на фиданката.

Фиданките, които са с едър или среден размер, е добре да бъдат укрепени с две или три колчета и да се обвържат.

Много е важно обилното поливане, без значението от метеорологичните условия и влажността на почвата в момента, за допълнително слягане и отстраняване на кухините в обема на кореновата система.

Природен парк "Витоша" става все по-зелен по време на "Моят зелен град" 2016

Деветото поредно издание на инициативата „Моят зелен град“ ще се състои този септември и по традиция ще има национален обхв...

Ако обемът на корените и короната са в явно несъответствие, т.е. короната е по-голяма от корените, се извършва подрязване на короната, като се оставят достатъчно количество живи, добре развити пъпки.

Как го правим в България

Грижата за дърветата е нещо, с което свикваме вече и у нас. Пример е инициативата „Моят зелен град”, чиято кулминация ще е на 10 септември в местността "Офелиите" на Витоша. Точно в 10:00 часа на 10 септември десетки доброволци ще започнат засаждането на втората гора в рамките на инициативата.

Кампанията "Моят зелен град" стартира през 2008 г. и нейната основна цел е опазването на природата в големия град. Кампанията се организира от системата на Кока-Кола в България, в партньорство с Българското дружество за защита на птиците и Екопак България. Тя има за цел да популяризира грижата за околната среда като неизменна част от ежедневието на всеки отделен човек и на обществото като цяло.

През годините в „Моят зелен град“ се включват редица неправителствени организации, партньори и хиляди доброволци. В резултат на техните дейности до момента са почистени близо 2 км от Перловската река в София, спестени са над 16 000 кг. въглероден диоксид, събрани са разделно над 2 500 чувала отпадъци, посадени са над 350 дървета и са построени и обновени над 300 пейки, детски съоръжения и кътове за отдих в 23 града на България. През 2015 г. става факт и първата гора в рамките на инициативата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com