Вредните условия за цветята

2031
Вредните условия за цветята
Снимка: iStock

Средата, в която отглеждаме различните цветя у дома е от голямо значение за тяхното правилно развитие. Има растения, които обичат по-влажен въздух, а други са по-сухолюбиви. Има такива, които са капризни към влажността на почвата,  но има и такива, които обичат и се развиват много добре, когато се поливат редовно. Третият вид цветя, виреят по-добре, когато са изложени на пряка слънчева светлина, но при други тя е пагубна, защото ги изсушава прекомерно, изгаря крехките им листа и така те загиват. Ето защо, от голямо значение е къде точно в дома си да поставите цветето, което сте решили да отглеждате, защото не всички цветя могат да се адаптират към по-различните условия, в резултат на което не се развиват добре.

Днес ще ви разкажем за някои от изискванията към въздуха, температурата и светлината във вашия дом, на които да обърнете внимание, за да отглеждате цветята си както трябва.

1. Много от растенията и цветята са капризни към замърсения въздух. Цигареният дим, алкохолните пари и тези от бензин или газ, пречат на растенията, особено на папратите, които иначе не са толкова капризни за отглеждане.

2. Прахът в стаята също действа неблагоприятно на цветята, защото наслоил се върху техните листа, пречи  и затруднява техните жизнени процеси. В резултат на това те постепенно започват да жълтеят и изсъхват.

3. В естествената си среда, сред природата, растенията дишат чрез вятъра. Чрез него въздухът покрай тах се променя и е винаги свеж. В домашни условия това става, когато отваряте прозореца, за да проветрите стаята.  Важно условие, на което трябва да обърнете внимание тук е да не се получава течение, особено през зимните дни, когато навън времето е много студено. Тази шокова промяна в температурата ще се отрази зле на цветята ви.

4. Сухият въздух също влияе много лошо на цветята . За да дишат и да се развиват добре, на тях им е необходима определена влажност на въздуха, а липсата ѝ е много пагубна за тях. Цветята, които бързо загиват от липсата на влага във въздуха са цикламата, цинерарията, калцеоларията и много други. За да им осигурите необходимата влажност е добре върху отоплителните уреди в дома си да поставите съд с вода, която под действие на топлината ще се изпарява и така ще овлажнява въздуха в помещението.

5. От друга страна сухият въздух е благоприятен за развитието на някои други видове цветя и растения, чиято естествена среда е в по-топлите и сухи райони на нашата планета. Такива са например кактусите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сега е подходящият момент да засадите тикви: Ето какво съветват експертите

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com