Защо опитните градинари засаждат лук в лехите с ягодите?

2209
Защо опитните градинари засаждат лук в лехите с ягодите?
Снимка: Istockphoto

Ако имате малка градина, засаждането на култури заедно се превръща в необходимост: в повечето случаи пространството не ви позволява да направите друго. Но градинарите с опит засаждат някои растения в една и съща леха дори ако има достатъчно място. Такъв е примерът с ягодите и лука. 

Какъв е смисълът от засаждането на лук в лехите на ягодите?

Най-логичният аргумент е спестяването на място. Ако имате малък парцел, тогава трябва да изберете добри съседи за съвместно засаждане. Комбинацията от лук и ягоди е добро решение. Можете да спестите място, без да навредите на самите растения. Специфичният аромат на лука няма да позволи на редица вредители дори да се доближат до ягодовите лехи. Охлювите не понасят миризмата на лука.

Първото торене на ягодите през пролетта - кога и как се прави

Засаждането на лук помага значително да се подобри състоянието на почвата. Следователно това ще бъде отлична превенция на редица опасни заболявания.

Първата обработка на ягодовите лехи се извършва почти веднага след топенето на снега. По това време ще трябва да прецените как храстите са презимували, дали са измръзнали, дали трябва да засадите нови и да третирате старите. По правило тази процедура се провежда в края на март или началото на април. Фокусирайте се не върху календара, а върху състоянието на лехите.

След като снегът се стопи напълно и земята започне да се затопля, почистете ягодовите лехи. Отстранете стария мулч, ако има такъв, отстранете изсъхналите или изгнили корени и миналогодишните пипала. Напръскайте насажденията с 1% бордолезов разтвор или разтвор на меден сулфат.

Ако искате да ускорите узряването на плодовете, монтирайте дъги над лехите и ги покрийте с плътен агрофибър или филм. Това ще позволи на храстите да се развиват по-бързо и ще ги предпази от възможни температурни промени.

В допълнение към добавянето на хранителни вещества, преди ягодите да започнат да цъфтят, трябва да се погрижите за оптималната влажност на почвата в кореновата зона и достъпа на въздух до тях. За да направите това, лехите се поливат редовно с цел предотвратяване на изсъхването им под въздействието на горещото пролетно слънце, а също така ягодите се разкопават веднъж на всеки 2-3 седмици.

Първият разкопаване е през пролетта с цел стимулиране развитието на допълнителни корени. Но все още е рано за напълно премахване на покритието. Препоръчително е вечер лехите да се покриват със спанбонд или филм през нощта, тъй като студовете, които настъпват до края на май, могат да унищожат образувалите се пъпки. 

Кога е най-добре да се садят ягоди?

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com