Защо съхнат пъпките на орхидеята?

7864
Защо съхнат пъпките на орхидеята?
Снимка: iStock/Guliver

Случвало ли ви се е да забележите, че пъпките на вашата орхидея изсъхват и опадват, преди изобщо да са имали възможност да цъфнат? Това е проблем, с който се сблъскват много орхидеи, но добрата новина е, че обикновено не е признак на нещо сериозно. В повечето случаи изсъхналите пъпки на орхидеите са просто резултат от прекалено влажни условия или недостатъчно светлина. Продължете да четете, за да научите повече за причините за сухите пъпки на орхидеите и какво можете да направите, за да ги предотвратите в бъдеще.

1. Прекалено влажни условия

Една от най-честите причини за сухите пъпки на орхидеите са прекалено влажните условия. Когато една орхидея се държи прекалено влажна, е по-вероятно пъпките да изгният, преди да имат възможност да се отворят. Това често се дължи на неправилни практики за поливане, като например прекалено често поливане или оставяне на растението във вода. Ако забележите, че пъпките на вашата орхидея започват да стават кафяви и кашави, това е сигурен знак, че те получават твърде много влага. За да отстраните проблема, оставете сместа за саксии да изсъхне напълно между поливанията и се уверете, че водата, която изтича от саксията, не се събира около корените. Ако е необходимо, можете да увеличите въздушния поток около растението, като го преместите на място с по-добра вентилация.

10 велики цитата от Буда, които ще ви вдъхновят да сте по-добри хора

2. Недостатъчна светлина

За да цъфти орхидеята, тя трябва да получава много ярка, непряка светлина. Ако орхидеята не получава достатъчно светлина, тя може да свали пъпките си като механизъм за оцеляване. Когато това се случи, обикновено забелязвате, че пъпките стават кафяви и хартиени, преди да паднат. Ако смятате, че орхидеята ви не получава достатъчно светлина, опитайте се да я преместите на място, където ще получава повече ярка непряка светлина през деня. Може също така да се наложи да увеличите количеството на изкуственото осветление, което осигурявате, ако естествената светлина е оскъдна.

Отпадането на пъпките е по-често срещано, отколкото си мислите!

Сухите пъпки на орхидеите в повечето случаи не са повод за безпокойство - те са само доказателство, че растението ви е здраво и се опитва да цъфне! Въпреки това, ако установите, че растението ви пуска необичайно много пъпки, струва си да разгледате по-отблизо рутинните си грижи, за да видите дали има някакви подобрения, които можете да направите. Като следвате горните съвети, можете да насърчите растението си да произвежда красиви цветове през цялата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

При отглеждане на гербери в градината - ето какво не се прави

При отглеждане на чери домати на открито - за какво да внимаваме

Как да предпазим чесъна от едноименната муха

Как се прави листно торене на домати

Дори най-упоритите плевели ще изчезнат, ако напръскате с това

Варосване на лозята през пролетта - трябва ли да се прави

Напръскайте прасковите с това през пролетта, за да берете сочни и сладки плодове

5 дървета, които привличат нещастие - НЕ ги засаждайте в двора си

Трябва ли да се варосват овошките преди Великден?

Трябва ли да се отреже първата пъпка на розите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com