България е четвърта в Европа по темп на развитие на зимния туризъм

31006
България е четвърта в Европа по темп на развитие на зимния туризъм

България е на 4-то място по темп на развитие на зимния туризъм в Европа, заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор Туризъм Бранимир Ботев на среща със световните медии по време на изложението World Travel Market в Лондон. Това съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката. През изминалия зимен сезон страната ни е посетена от над 1 млн. туристи, което е ръст от 8,2%. Очакванията са тази положителна тенденция да се запази и през сезон 2013-2014.

"Летният сезон също беше успешен за България. За периода юни-август 2013 страната ни е посетена от над 3,5 млн. туристи, което е ръст от 5,4%", посочи заместник-министър Бранимир Ботев. Най-голям е броят на туристите, посетили България през летния сезон, от Русия, Германия, Румъния, Гърция, Украйна, Великобритания.

Рекордни приходи от туризъм у нас

Рекордни приходи отчита туризмът у нас. Туристическият отрасъл е донесъл 3 млрд. евро за цялата текуща година. За това съобщи Румен...

В рамките на изложението World Travel Market - Лондон 2013 българският щанд бе посетен от изпълнителния директор на британската туристическа агенция Санди Дау. На работна среща заместник-министър Бранимир Ботев и Санди Дау обсъдиха потенциала на България за привличане на повече туристи от Великобритания и по-специално в областта на балнео и спа и културен туризъм. "Британските туристи високо ценят възможностите за алтернативен туризъм, които България предлага в комбинация с добра храна и висококачествено вино. Страната ни е целогодишна атрактивна дестинация, като само за летния сезон на 2013 г. е посетена от над 140 000 британски туристи", заяви Ботев. От своя страна Санди Дау увери, че между Обединеното кралство и България ще продължи диалогът за обмяна на добри практики в сферата на туризма. Двамата обсъдиха и възможността да бъде проучен британският опит по организация на туристическата индустрия и междуинституционалните връзки в сферата на туризма.

"Особен интерес представлява за нас начинът на структуриране на бюджета и националните приоритети при външната реклама, които има Великобритания. Оказа се, че в нещо все пак сме изпреварили Обединеното кралство", посочи Бранимир Ботев.

Санди Дау поздрави заместник-министъра и българската страна за изготвената национална стратегия за развитие на туризма до 2030 г. Британският изпълнителен директор на агенцията по туризъм изрази възхищението си от визията на българския щанд, професионалното представяне на страната ни и дегустацията на български вина.

Българските вина опитаха и водещи британски журналисти, които участваха с дегустацията, водена от сомелиера Любомир Стоянов. Напитките бяха подбрани така, че да представят отделните български винарски региони и типично българските сортове като: карловски мискет, димят, мерник, рубин, марвут.

3 500 000 туристи са почивали на българското Черноморие

Близо 3 500 000 туристи са посетили България през летния сезон. Това съобщи за Дарик Анелия Генова, директор Дирекция „Маркетинг,...

Заместник-министър Ботев бе поканен и на вечеря на World Travel Market - Лондон 2013 с домакин СNN. Лицето на СNN и водещ световен бизнес журналист Ричард Куест изяви желание да разговаря с българския заместник-министър за предимствата на България като инвестиционна и туристическа дестинация. Двамата договориха бъдещо посещение на Куест в България, а още тази година ръководители на CNN ще посетят страната ни. "Идеята е да представим България като добро място не само за почивка, но и да запознаем света с богатото културно и цивилизационно наследство по нашите земи, както и да очертаем възможностите на България като добро място за инвестиции и правене на бизнес", заяви заместник-министър Бранимир Ботев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини