Една от най-големите компании за чипове в света ще обучава български кадри

3908
Една от най-големите компании за чипове в света ще обучава български кадри
Снимка: Министерство на икономиката

Една от десетте най-големи компании за производство на чипове в света планира да започне сътрудничество с български научни институции за развойна дейност и обучение на висококвалифицирани кадри. Изпълнителният директор на Infineon Technologies Austria Сабине Херличка представи проекта по време на среща с министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Международната компания е на посещение в България с цел по-широко сътрудничество с българската академична общност и бизнес в областта на микроелектрониката, и развитие на човешките ресурси в тази сфера.

„Европа има потенциал да стане един от лидерите във високотехнологичните сектори, какъвто е микроелектрониката и страната ни може да играе важна роля в този процес“, посочи министър Никола Стоянов. По думите му това ще подобри конкурентоспособността и устойчивостта на континента и е особено важна крачка за цифровия и зелен преход на Съюза. ”Много международни компании засилват своя интерес към България заради българските таланти и експертния потенциал, с който разполагаме, особено в ИТ сектора“, каза още икономическият министър. Той допълни, че ИТ специалистите у нас се увеличават ежегодно, а страната ни е лидер в Европа по дял на жените в този сектор.

United Group, с мажоритарен акционер BC Partners, постигна споразумение с TAWAL за продажба на телекомуникационните си кули

United Group, водещият мултиплатформен телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа, постигна споразумение за продажбата на...

От компанията подчертаха, че основната им цел е развитие на микроелектронната система и човешките ресурси на ниво Европейски съюз чрез развойна дейност и обучения, като за целта активна роля ще имат университетите и бизнесът. „Европейската политика е насочена към засилване на независимостта на икономиката по отношение на производството на чипове, а за да го постигнем трябва да мобилизираме потенциала на всички държави членки на ЕС“, обясни Сабине Херличка. Тя подчерта, че в сферата на микроелектрониката в България са заети 60 000 души, което е впечатляващо число и знак за експертния потенциал, с който разполага страната. Тя направи аналогия, че в Австрия, в цялата област на електрониката, работят 70 000 души.

Подобни компании играят ключова роля в стратегията на Европейския съюз за ускоряване на развитието на микроелектрониката, формулирана в т.н. Chips Act, приет от Европейския съюз. До 2030 г. в рамките на ЕС трябва да бъдат инвестирани общо 43 милиарда евро, като по този начин Европа да засили своята автономност и независимост с тази област.

Infineon Technologies Аusria е една от десетте най-големи компании за производство на чипове в света. Оборотът ѝ е близо 5,2 млрд. евро и е на едно от първите места в света по инвестиции в научно-изследователска дейност. Само през 2021 г. компанията инвестира 516 млн. евро за научни изследвания и разработки. Тя има 56 изследователски и 20 производствени центъра на три континента. В компанията работят 50 280 души от 117 националности, а продуктите им се използват в цялата верига на електроенергията и във всички сфери на машиностроенето.

Участие в срещата взеха посланикът на Република Австрия Н.пр. Андреа Икич-Бьом, търговският съветник към Посолството на Австрия Филип Купфер и търговският представител на България в Службата по търговско-икономическите въпроси във Виена Емилиян Абаджиев.

ЗК „Лев Инс“ АД е лидер на застрахователния пазар в България

ЗК „Лев Инс“ АД е лидер на застрахователния пазар в България за изминалата 2022 година. Това сочат официалните данни на Ком...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Вижте как ще можем да намираме домашните си любимци (ВИДЕО)

Незабравим бал за абитуриенти в неравностойно положение: „Фестивал на красотата“ отново помага

Отличници в медицината: Наградата "Златен Хипократ" отива при двама млади лекари

Първият сърдечно трансплантиран пациент за тази година се прибра вкъщи

България отново на върха: Как наши момичета направиха пробив в областта на изкуствения интелект?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com