Над 500 участника в деветия Байк и рън за Чепън се състезаваха за възстановяване на Драгоманското блато

2637
Над 500 участника в деветия Байк и рън за Чепън се състезаваха за възстановяване на  Драгоманското блато
Снимка: Bike4Chepan

Над  500 колоездачи и бегачи се включиха в деветото издание на състезанието за планинско бягане и колоездене “Байк и рън за Чепън” този уикенд. Събитието, организирано от магазини “Стената” и Община Драгоман, за пръв път тази година се случи през есента под надслов “Адреналин с кауза”. Състезателите премериха сили в 18 дисциплини, включително новата дистанция от 30 км. Освен от България, на старта застанаха и участници от Аржентина, Русия, Франция, Португалия, Македония, Холандия и Дания. Участие взеха и над 100 дечица, включили се в придружаващото “Мини байк и рън за Чепън” като най-младият участник бе само на 1 година. Влагата в есенния ден и калта по трасето не успя да уплаши надъханите за емоции и постижения участници в надпреварата, чието класиране по категории  може да бъде разгледано тук: https://chepan.stenata.com/results/.

Над 3000 лв бяха събрани за възстановяване инфраструктурата на силно опожареното през януари тази година Драгоманско блато в кампанията за регистрация за надпреварата, провеждаща се традиционно в района на защитената местност край Драгоман, попадаща в регистъра на Натура 2000 и едно от 11-те световно значими орнитологични местности в България.

“Байк и рън за Чепън”  тази година изигра важна роля в цялостната фондонабирателна кампания на Сдружение за дива природа “Балкани”, която освен от състезателни такси регистрира дарения от любители на българската природа и природозащитни организации за изграждане на нова, дървена инфраструктура. Целта е да се осигури достъп до сърцето на блатото с дървени мостчета и да се реконструира наблюдателната кула за птици. От СДП "Балкани" уверяват, че възстановителните дейности вече започват и първи резултати ще бъдат представени съвсем скоро.

"Едва успяхме да вместим събитието в годишния календар на състезанията, предвид динамичните промени покрай епидемиологичната обстановка тази година. Хубавото е, че освен даренията от такси, съвместно с СДП “Балкани” успяхме да привлечем и над 40 доброволци, които дойдоха на 4 октомври да почистим заедно унищожените участъци от блатото, да демонтираме и изнесем опожарената и негодна дървена конструкция. Хората бяха щастливи, че правят нещо полезно и смислено за българската природа.”  Товa сподели идеологът на състезанието и дългогодишен председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов.

Тази събота (17 октомври) е дългоочакваният девети Байк и рън за Чепън

След месеци  отлагане поради усложнената епидемиологична обстановка, тази събота,  17 октомври, най-после едно от най-обичани...

Всички включили се в тазгодишния “Байк и рън за Чепън” демонстрираха високо равнище на екологично самосъзнание  - за поредна година с готовност откликнаха на призива на организаторите вместо пластмасови шишета да ползват собствените си съдове за многократна употреба за вода. Минимизирането на пластмасовия отпечатък е и една от основните цели на организаторите за поредна година: новото е, че в издание 2020 традиционните “свински опашки” за прикрепване на номерата на участниците бяха подменени с канап, а пластмасовата маркировка - заменена с табели.

Въпреки усложнената епидемиологична обстановка, която наложи отлагането на “Байк и рън за Чепън”, състезанието ще бъде запомнено без инциденти, висок спортен дух и много настроение. Над 1000 състезатели и зрители преживяха един запомнящ се спортно-екологичен ден, от който си тръгнаха със страхотни награди и усмивки. Макар и есенно, времето бе със състезателите и организаторите, които проявиха гъвкавост и организираха “Байк и рън за Чепън” преди всичко с мисъл за здравето на присъстващите, спазвайки всички противоепидемиологични мерки -  по-ранен старт, противоположни трасета, отстояние между участниците.

С оптимизъм за една по-добра 2021 г, организаторите вече започват подготовка за 10-тото юбилейно издание на "Байк и рън за Чепън", което е през следващата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Вижте как ще можем да намираме домашните си любимци (ВИДЕО)

Незабравим бал за абитуриенти в неравностойно положение: „Фестивал на красотата“ отново помага

Отличници в медицината: Наградата "Златен Хипократ" отива при двама млади лекари

Първият сърдечно трансплантиран пациент за тази година се прибра вкъщи

България отново на върха: Как наши момичета направиха пробив в областта на изкуствения интелект?

Гордост: Публикация на наши учени бе включена в престижна конференция за изкуствен интелект

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...