Перник пази най-богатата нефритена колекция и най-дългата мънистена огърлица от времето на неолита в Европа

59951
Перник пази най-богатата нефритена колекция и най-дългата мънистена огърлица от времето на неолита в Европа

Перник притежава най-богатата нефритена колекция и най-дългата мънистена огърлица от времето на неолита в Европа.

Това съобщи на БТА археологът от Регионалния исторически музей Анета Бакъмска. Находките са открити при разкопки на неолитно селище, датирано от началото на VI-то хилядолетие пр.Хр. край радомирското село Гълъбник.

Започват сурвакарските игри в Пернишко

На 13 и 14 януари ще се проведат традиционните сурвакарски игри в Пернишко. Кметът на Перник Росица Янакиева ще се включи в пресъзда...

Мънистеният гердан е дълъг почти 17 м. Той е направен от средиземноморски миди и минерални мъниста. Изглеждал е изключително шикозно и е бил много ценен накит в праисторията, уверява Бакъмска. Част от мънистата били оформени като буренца, други като копчета. В наниза преливали розово и бежово, бил удивително блестящ. До нас обаче украшението не достигнало в първоначалния си вид, защото горяло при пожар. Предполага се, че от огъня е била засегната много силно цялата праисторическа къща, в която е намерен накитът.

Край Гълъбник е открита и най-голямата нефритена находка от времето на неолита на Балканите - жезъл с 36 см дължина.

Праисторическата сбирка съдържа стотици хиляди фрагменти. Част от намерените експонати са култови масички, антропоморфни фигури, каменни брадви. Според Бакъмска още много предмети свидетелстват за специфична култура, която е съществувала в продължение на 300 години само по долината на Горна Струма.

Най-ярко доказателство за уникалността й са керамичните съдове с биконична форма и високи крачета.

Неолитните съдове от поречието на Горна Струма днес стоят много модерно, твърди още археоложката. Според нея праисторията има модерно излъчване и съвременният човек, който търси уникати, тук лесно може да ги намери. Всеки, чийто вкус е формиран от изкуството на Пикасо ще се почувства много уютно в изложба с експонати от радомирското село, смята Бакъмска.

Откриха обновената пернишка крепост "Кракра"

Визуализираната пернишка крепост "Кракра" бе официално открита днес. На кмета на общината Росица Янакиева бе връчено удостоверение за п...

Археолозите открили и средновековен некропол в най-високата част на неолитното селище, която през Х-ХIв. е била използвана за гробище. Намерени са 29 скелета, погребани с обичайната за епохата християнска практика. Основна част от женските скелети са монголоидни и затова археолозите ги свързват с печенегите, които по това време обитавали този край.

Праисторическото селище край Гълъбник е знаково в световната археология, коментира доц. д-р Иля Прокопов, председател на Българската музейна камара. Културната група в радомирското село е обект на изследване на учени от цял свят. Част от находките край Гълъбник са включени в националната селекция "Златото на тракийските конници", показана с голям успех в Канада, Белгия, Испания и Швейцария.

Праисторическото селище е било открито през 70-те години на миналия век при изпълнението на мащабна програма за отводняване на Радомирското поле.

Обектът е разположен на брега на река Блато, която е ляв приток на Струма. При изправяне на коритото на р. Блато работниците от "Водно стопанство" попаднали в средата на селището. Те донесли откритите артефакти в музея в Перник и през 1979 г. археолозите започнали проучвателни дейности. До 1993 г. те установили десет селища, разположени едно над друго. Това са първите земеделци, разказа Бакъмска.

Богатството на серията в Гълъбник се допълва от още находки в региона - под бившата хокейна площадка в Перник и селата Прибой и Негованци.

Правят карта за влак и метро от Перник до София

Столична община и БДЖ ще разработят специална карта за влак и метро на перничани. Проектът се финансира по програма „Югоизточна Е...

******************

София и Югозападен регион кандидатстват за европейска столица на културата през 2019 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини