Показваме тракийски съкровища в Прага

15276
Показваме тракийски съкровища в Прага

Тракийски и византийски златни съкровища от България ще бъдат показани тази есен на изложба в Прага под патронажа на президентите на двете страни - Росен Плевнелиев и Вацлав Клаус. Това съобщиха от казанлъшкия исторически музей Искра, който подготвял 15-ина експонати за експозицията. Тя щяла да бъде подредена във величествена зала в замъка Храдчани, предаде Стандарт нюз.

Сред тях е част от златото, намерено в гробницата на тракийския владетел Севт III в могилата Голямата Косматка, както и находки от Лешникова, Малката и Касабова могили. Най-прочути от тракийките артефакти в казанлъшкия трезор са Златният венец, Златният киликс и Сребърната фиала на Севт  III, златната маска на Терес, пръстена от Светицата и др.

Бум: Искат Тракийските съкровища в Монако, Йерусалим и Китай

Никога не е имало такъв бум на искания на български изложби в света, това е заявил министърът на културата Вежди Рашидов на правителств...

Както стана известно преди дни, през 2014 г. тракийските съкровища ще гостуват в най-големия световен музей - парижкия Лувър.  В експозицията ще бъдат включени всички находки от Голямата Косматка са поискани, заедно с оригиналната бронзова глава на Севт III, която се съхранява в археологическия музей в от София.

Заради все по-честите пътувания на тракийските съкровища от трезора на казанлъшкия музей по света домакините вече обмисляли да бъдат направени реплики на  на най-ценните находки, за да не бъдат ощетени посетителите при отсъствията им.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини