Уникална терапия за лечение на ракови заболявания

43675
Уникална терапия за лечение на ракови заболявания

Уникална за България терапия за лечение на ракови заболявания прилагат лекари от Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология "Света Марина" в Плевен, съобщи БНТ. Така наречената Хайфу технология буквално стопява туморните образувания с помощта на прецизно фокусиран ултразвуков лъч.

Методът започва да се прилага у нас по идея на ректора на Медицинския университет в Плевен професор Григор Горчев. За по-малко от месец в клиниката са излекувани 10 пациенти, предимно с миома на матката и рак на панкреаса и черния дроб.

9 хил. жалби срещу болниците през миналата година

Повече от 9 хил. жалби са подадени през 2012 година срещу работата на болниците у нас. Това сочат данните от горещата линия към Министе...

Благодарение на високотехнологичната апаратура при интервенцията се унищожават само раковите клетки, без да се нанасят никакви поражения на засегнатия орган или тъкан. Терапията е високо ефективна и при отстраняване на тумори на млечната жлеза, в черния дроб и панкреаса, както и на меките тъкани и костите.

Подходяща е и за млади жени с рискова миома, тъй като не се отстранява матката и така се запазва детеродната им функция. Не всички случаи обаче са подходящи за този вид лечение и затова екип от специалисти извършва предварителни тестове.

Д-р Тихомир Андреев - специалист по образна диагностика: "Хайфу терапията, това е терапия за локално лечение на солидни туморни маси..."

Проф. д-р Григор Горчев - онкохирург: "Това е една добра алтернатива за онкоболните, защото знаете в последно време това заболяване много зачестяват и наистина това е алтернатива за състояния, които не могат да бъдат подложени нито на хирургия, нито на лъче или химиотерапия."

1 500 лекари са напуснали страната за 3 години

"1 500 лекари са напуснали страната ни за последните три години", това заяви д-р Нигяр Джафер, член на здравната комисия. Д-р Джафер д...

Освен че процедурата е напълно безкръвна, методът е нетоксичен и не се използва вредно йонизиращо лъчение. Така интервенцията може да се повтаря многократно, докато се получи желаният терапевтичен ефект.

В зависимост от големината и мястото на туморното образувание пациентите се лекуват в Хайфу центъра от няколко часа до 2-3 дни. Досега най-големият тумор, който е премахнат в плевенската клиника, е с големина 21 сантиметра. Засега новата терапия не се заплаща от здравната каса, но специалистите се надяват, че след получените добри резултати при лечението до няколко години то ще започне да се покрива по клинична пътека.

Снимка: архив

Редактор: Пламен Георгиев

Известен кардиолог оперира в Националната кардиологична болница

На работно посещение в Националната кардиологична болница е световноизвестният специалист в областта на лечението на сърдечни аритмии...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини