За да спасят живот: 215 души чакаха на минусови температури и дариха кръв

8195
За да спасят живот: 215 души чакаха на минусови температури и дариха кръв
Снимка: Facebook/Аделина Банакиева

Над 200 души дариха кръв в опит да спасят живота на 17-годишната Александра Нинова. Независимо от кръвната си група, хората чакаха на дълги опашки пред кръвния център (НЦТХ*) в София. А дежурният екип свърши чудеса от храброст в този ден.

В петък вечер (21 януари) девойката е блъсната на пешеходна пътека от автобус. Тя е откарана в изключително тежко състояние, в детската реанимация на "Пирогов". В събота и неделя социалните мрежи "гръмнаха" за нуждата от кръв и призиви за кръводаряване, които бяха отправени от близки и приятели на пострадалото момиче.

 

Екипът ни се свърза с НЦТХ – София относно случая. Оттам споделиха: "Огромна е умората ни и безкрайна благодарността към 215 силни, щедри и страхотни хора, с които екипът ни днес сподели грижата за нуждаещи се пациенти. Повече от 60 са дарилите за първи път, преодолели задръжки си заради случая със 17-годишната ученичка на СМГ. БЛАГОДАРИМ НА ВСИЧКИ И ОТ СЪРЦЕ ИМ ЖЕЛАЕМ ЗДРАВЕ".

215 банки кръв. Кръв, помагаща на новородени, на недоносени, на пострадали от катастрофи, на нелечимо болни, на Александра. Или Али, както я наричат вкъщи.

"Тези думи са благодарността на една майка, чието дете се бори за живота си. Благодаря на всички лекари и специалисти от Детска реанимация в Пирогов, които денонощно поддържат искрата живот в дъщеря ми! Благодаря на всички приятели и познати, които веднага ни потърсиха, за да помогнат в бедата! Благодаря на хората, които организираха даряването на кръв за Али! От сърце благодаря на всички, които посветиха изключително мразовития неделен ден на живота на нашето дете и чакаха, за да дарят кръв за нея! Благодаря на всички, които се молят за Али и я споменават с обич и топлота! Мили хора, вярвам, че вашата помощ, вашата обич и вяра ще върнат Али към живота!", каза Яна Алексиева, майка на Али.

Нуждата от кръв е ежедневна. Призиви за търсене на кръводарители се правят редовно от Националния център по трансфузионна хематология, защото броят им намалява през последните години. Кръводаряванията в нашата страна през трудната 2020 г. рязко намаляха до 150 432, което е с 11,6% по-ниско от стойностите 5 години назад. Ако вземем за пример София-област, там процентът на спад е 24,1 на сто. За да бъдат задоволени нуждите на съвременната медицина, те трябва да са 180 000 кръводарявания годишно.

Според лекарите, мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца. Реално кръв трябва да е налична тогава, когато е необходима...

Изводите след ден като вчерашния са много. Но най-важният е, че всеки един от нас може да бъде нечий герой. Защото чудесата се вършат от обикновените хора, мръзнещи по опашки за даряване на кръв.

А всички, които чакаха часове на -4 градуса, за да дарят кръв - благодарността не може да се опише с думи!

* НЦТХ София, намиращ се на ул."Бр. Миладинови" №112, работи всеки дан. За повече информация къде и как може да станете кръводарител – посетете интернет страницата на Центъра по хематология.

Автор: Анна Борисова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Вижте как ще можем да намираме домашните си любимци (ВИДЕО)

Незабравим бал за абитуриенти в неравностойно положение: „Фестивал на красотата“ отново помага

Отличници в медицината: Наградата "Златен Хипократ" отива при двама млади лекари

Първият сърдечно трансплантиран пациент за тази година се прибра вкъщи

България отново на върха: Как наши момичета направиха пробив в областта на изкуствения интелект?

Гордост: Публикация на наши учени бе включена в престижна конференция за изкуствен интелект

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...