Най-доброто, на което да се надяваме през 2022 г.

5241
Най-доброто, на което да се надяваме през 2022 г.
Снимка: ELG21 / Pixabay

Да се осмелиш да се надяваш на най-доброто не би трябвало да е нещо трудно. А напротив - най-естественото ни състояние. Понеже надеждата не познава граници и всяко добро дело започва именно с нея. Въпреки всички трудности, които ни предстоят, можем да доловим и много обществени промени, които са предизвикателни, интересни и най-важното: те са добро за споделяне. Този път в нашата рубрика ще разкажем за най-хубавото, което ни се случи в последно време. Ето защо има причина да вярваме, че най-доброто предстои. 

Доброволците

Ако хвърлим поглед към последните няколко години, ще забележим нещо твърде окуражаващо. И то е, че доброволческите акции в страната са все повече, по-ефективни и по-разпознаваеми. Отдавна не изглеждат като спорадични прояви на доблест и помощ, а действие от първа необходимост, което е смислено за всички. Първо, за онези, които се нуждаят от помощ. Второ, за онези, които я оказват. И трето - за онези, които наблюдават мисията им и постепенно узряват до идеята, че и те имат сили да се присъединят. Списъкът от възможности е дълъг и въздействащ. Възстановяване на читалища, почистване на градски пространства, реки, планини, плажове, подадена ръка на най-възрастните и към децата, оставени без грижи. Всеки доброволец знае, че най-добрият начин да постигнеш голяма промяна е да започнемш с малка стъпка. И че е достатъчно да предадеш искрата нататък, за да вдъхновиш и другите. 

 

Малките жестове

Няма нищо по-хубаво от това вместо користно да задържиш нещо, което не е твое, да го върнеш на непознат. Подобни жестове се случват непрекъснато. Например велинградските ученици, които откриха притежателя на скъп смартфон. Или пък 11-годишното момче, което дари спестяванията си за пострадалите от пожари. Или примерът на учителката от Попово, която предаде намерен портфейл в полицията и по този начин даде най-добрия урок на учениците. Всеки такъв жест е доказателството, че благородството е сред нас. И че честта и мисълта за другия са най-важното, което имаме. 

Големите пробиви

Няма ли да е хубаво ако поне един новинарски блок се посвети изцяло на големите пробиви на талантливите българи? Едва на 6 години Велислав вече е вицешампион по шах на голямата европейска сцена.

 

Велислав Захариев постигна огромен успех в света на шаха, само на 6 годишна възраст

 

Видинчанинът Мартин Петров пък покори най-високия връх в Европа в името на благотворителна кауза. Цигуларката Зорница Иларионова спечели първа и втора награда на един от най-престижните форуми за класическа музика в Санкт Петербург. И много други успехи, за които ако следяхме статистиката така, както я следим за най-мрачните събития, които ни сполетяват, щяхме да сме много по-ентусиазирани за бъдещето.

Грижа за природата

 

Мисълта за природата е не просто активизъм. А и необходимостта да живееш в хармония с заобикалящия свят и да полагаш грижи за него, понеже сте свързани. Затова и студенти засадиха с 250 дръвчета зеленото пространство около университета си в Стара Загора. А във Варна други младежи събраха 6 тона хартия и с парите от тях засадиха 2000 дръвчета в морския град. 

 

Искате ли да запознаете отблизо и с някои от героите, за които разказваме в "Добро за споделяне"? Може да ги намерите тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРО ЗА СПОДЕЛЯНЕ:

От Българския ВиК холдинг засадиха дръвчета по случай Световния ден на водата (ВИДЕО)

Първото квантово училище в света е български проект (ВИДЕО)

"Не си сам" : Доброволци от Перник даряват храна и усмивки на възрастни хора (ВИДЕО)

Малките герои: Подари вълшебство на недоносени деца и семействата им (ВИДЕО)

Щастлив край: Спасен е центърът за костенурки в село Баня

Започнаха ремонтните дейности за Института по екологично строителство (СНИМКИ)

Да помогнеш на човек в планината: Как 550 доброволци спасиха 1656 души само за година

Спасяването на диви животни: Как да им помогнем?

Иво и Калоян: Доброволците с лъвски сърца

Златина Стаматова и цветовете на доброто

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com