Реставрират музея в Харманли, дело на придворния архитект на султана в Османската империя

6287
Реставрират музея в Харманли, дело на придворния архитект на султана в Османската империя
Снимка: museumharmanli.com

Договор за основен ремонт, реконструкция, реставрация и консервация на историческия музей сключи местната управа в Харманли. Сградата е паметник на културата с категория „местно значение“.

За изпълнител на проекта е избрана „Интер Строй Груп“ ЕООД – Мездра. Фирмата стана скандално известна с проблемните течове, възникнали в блок „Сердика“ - Мездра, който тя санира по Националната програма за енергийна ефективност.

Едноличното дружество е било единствен кандидат да изпълни процедурата, обявена от община Харманли.

Договорът е на стойност 315 525 лв. без ДДС. Срокът за изпълнението му е 180 календарни дни, но не по-късно от 1.12.2020 г.

Сградата е построена през 1884 г. по проект на родения в Италия арх. Пиетро Монтани – първият архитект на Източна Румелия. Тя е била ползвана дълги години като пощенска станция.

След 9 септември 1944 г. се е използвала като седалище на околийския началник и управление на народната милиция, а след построяването на нова пощенска сграда е била ползвана за управление на АПК –Харманли.

След известен период, в който тя е необитаема и след предприет мащабен ремонт от 1993 г. е предоставена за нуждите на музейното дело. Съществувала е като музейна сбирка до 2000 г., когато с решение на Общинския съвет през 2000 г. е създаден Историческият музей в Харманли.

Той разполага с 350 кв.м. експозиционна площ, обособени са фондохранилища, административна част и помещение, пригодено за библиотека с над 1000 тома литература.

Музеят има три отдела - "Археология", "Етнография", "Нова и най-нова история". Разполага със значителна експозиционна площ. Разполага също със зала за временни гостуващи изложби.

Проектантът на сградата Пиетро Монтани е роден в Триест, Северна Италия. Когато е на две години, семейството му се премества в Цариград.

Той израства в латинския квартал на Галата. По това време италианската колония в Цариград се състои от бедни работнически семейства със сравнително ниска грамотност. Благодарение контактите си с франкофони от същия квартал, той усвоява отлично френски език.

Завършва архитектура в училището за съвременни изкуства в Париж и работи в столицата на Османската империя като придворен архитект на султана.

Пристига в Пловдив през 1879 г. по покана на д-р Георги Вълкович - директор (министър) на земеделието, търговията и обществените сгради в Източна Румелия.

Идването му в Пловдив е по повод нуждата да се преустрои една от многото големи бани - Хюнкяр Хамам - в сграда за Областно събрание на Източна Румелия.

Остава в Пловдив до Съединението. Придружен е от съпругата и едногодишната си дъщеря – Лучия. Назначен е за главен архитект на Източна Румелия. Автор е на първия публично-административен правилник за пътеустройство на градовете и селата в Източна Румелия. Архитект Монтани е одобрил градоустройствения план на Стара Загора, изготвен от Либор Байер, и първия регулационен план на Хисаря.

За решаване на основните проблеми на Историческия музей в Харманли е необходимо да се да се създадат шаблони за изтегляне на декоративните елементи, фризове и корнизи, които трябва да се възстановят. Трябва също да се подменят повредените участъци по покрива, да се топлоизолира, да се ремонтират пропаданията на партерното ниво.

Предвидена е нова настилка от дюшеме, компрометираните мазилки в партерно ниво да се обрушат, изкърпят и да се боядисат по подобие на съществуващите. Планирана е нова и вентилационна, мълниеносна, електрическа и ВиК-инсталация, достъпна среда за хора с увреждания. Ще се обособи и мултимедийна зала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com