Театърът в Димитровград е напълно ремонтиран за първи път от създаването му (СНИМКИ)

2609
Театърът в Димитровград е напълно ремонтиран за първи път от създаването му (СНИМКИ)
Снимка: община Димитровград

Напълно обновен е театърът в Димитровград по проект „Основно обновяване на Драматичен театър „Апостол Карамитев”, гр. Димитровград.

Това отчетоха на заключителна пресконференция днес кметът на общината Иво Димов и ръководителят на проекта Тихомир Гочев.

„Това е най-мащабният и цялостен ремонт извършван в театъра от създаването му и резултатите от него ни изпълват с гордост. След двегодишния период, в който реализирахме множество дейности по проекта и преминахме през много перипети днес можем да отчетем една прекрасно свършена работа. Резултатът естетически радва окото и димитровградчани вече ще могат да се радват на един напълно обновен театър, в който да се чувстват прекрасно.”, каза кмета Иво Димов на пресконференцията. Той поздрави екипа по проекта за добре свършената работа и допълни, че поради високата категория на обекта е имало множество съгласувателни процедури, които са наложили удължаването на сроковете на работа, но крайният резултат е впечатляващ. Димов сподели, че в края на месец юни предстои и приемането на обекта от държавна приемателна комисия, следва летния почивен сезон на театрите и в началото на месец септември се планира официалното откриване на театъра. Общата стойност на проекта е 2 412 454,33 лв., от които 2 044 286,33 лв. са безвъзмездна финансова помощ от ОП „Региони в растеж” и 368 168 лв. – финансов инструмент.

„Извършихме цялостен ремонт на съществуващия театрален салон. Премахнати са овехтелите театрални столове, като са подменени с нови, в съответствие с изискванията за достъпна среда и нормите за осигуряване на безопасност при пожар. Подменена е старата дървена ламперия и е изградена нова предстенна акустична обшивка от акустични панели и вата. По пода на залата и балкона е положен износоустойчив мокет с тефлонова нишка срещу петна и замърсявания. Старите амортизирани стъклени осветителни тела по тавана на залата са подменени с нови стъклени глобуси. Изцяло реставриран е централния архитектурен елемент с петолъчка на тавана. Подчертани са съществуващите гипсови елементи в залата, като са монтирани допълнителни канелюри. Подменено е сценичното осветление при залата и сцената и са използвани енергоспестяващи крушки с цел понижаване консумацията на електроенергия в целия театър. Монтирани са професионални осветителни тела за сценично осветление, които се управляват чрез новия пулт за управление, монтиран в кабина осветител. Изградена е модерна система за електроакустична система в зрителна зала, като апаратурата е съобразена с нуждите за водене на театрални постановки. Ремонтирана е цялостната конструкция на сцената, като са подменени водещи елементи, метална конструкция, задвижващ механизъм и управление на въртящия кръг. Подменено и обработено е дървеното дюшеме и е положен нов подов сценичен килим. Подменени са задвижващите и водещите механизми на сценичните чиги и са монтирани нови, както и осветителна ферма в дъното на сцената. Проекта е съобразен изцяло с осигуряването на достъпна среда за пребиваване на зрители с нарушени двигателни функции. Централното фоайе и коридорите към сцената и балкона са обновени с нова настилка от мрамор, стените са шпакловани и боядисани и е монтирано димируемо осветление, което подчертава и завършва архитектурния облик на сградата. Изградени са нови посетителски санитарни възли, отговарящи на съвременните санитарно-хигиенни изисквания. Обособена е гардеробна, на мястото на старата осветителна кабина, като се изгражда нов плот, зад който е разположена стена със стенопис на Апостол Карамитев. Ремонтирани са основно и помещенията предвидени за гримьорни, репетиционни, складове за костюми и архиви. Изградени са изцяло нови и модерни системи за вентилация и климатизация, за видеонаблюдение, пожароизвестяване и пожарогасене и аварийно оповестяване на територията на цялата сграда.”, отчете детайлно работата по проекта неговия ръководител Тихомир Гочев. 

Изключително задоволство от свършеното и резултатите от ремонта сподели и директора на ОТД „Апостол Карамитев” Димитър Атанасов. Той каза, че вече общинския театър има създадени две собствени детски представления и едно за възрастни. С множество собствени продукции и трупа, както и гостуващи постановки, обеща да насити програмата на новообновения салон на Мелпомена, неговият директор.

В пресконференцията участваха още представители на фирмата-изпълнител „Каро Трейдинг” ООД г-н Тихомир Димов и на фирмата по одита на проекта „Явор Анастасов” ООД Явор Анастасов, както и екипа по проекта. След приключването на пресконференцията медии и гости разгледаха на място в театъра извършените по проекта дейности на салон, фоайе, помещения и зали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Сигнал за бомба евакуира училище в Димитровград

Условна присъда за нападение над спешен медик в Хасково

Първа инстанция: Изборите за общински съветници в Хасково са недействителни

BILLA отвори нов магазин в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com