Ученици търсят какво е общото между Пенчо Славейков и Мария Кюри

11443
Ученици търсят какво е общото между Пенчо Славейков и Мария Кюри
Снимка: Actualno.com

През изминалата 2016 година, на 27 април, се навършиха 150 години от рождението на Пенчо Славейков. Един от най-големите творци в новата българска литература, поет, писател и духовен водач на нацията, включен в книгата на Андрей Пантев и Борислав Гаврилов „100- те най-влиятелни българи в нашата история“.

А тази година полският народ и световната научна общност ще отбележат 150 години от рождението на Мария Кюри – учен от световна величина, направила истинска революция в областта на физиката, химията и медицината с откриването на радия и полония. За своите епохални открития тя два пъти е носител на Нобелова награда.

Пенчо Славейков и Мария Кюри – „Поетът жрец“ и „Светицата на науката“ – работили в коренно противоположни сфери на човешката дейност – литература и наука. Това, което, може би, най-силно ги сближава, е, че и двамата достигат най-голямото научно признание в своята област – Нобеловата награда.

На 31.01.1911г. шведският учен, поет и преводач академик Алфред Йенсен прави предложение до Литературната комисия на Шведската кралска академия за номиниране на Пенчо Славейков за Нобелова награда за поемата „Кървава песен“. На 28.05.1912г. Пенчо Славейков умира и пропуска шанса да получи световно признание.

За да отдадат почит на тези велики имена ученици от СУ "Д-р Петър Берон", град Тополовград изнесоха интегрален урок “Пътят към успеха и признанието”. Под ръководството на преподавателките по литература и химия – Димитрина Караиванова и Надя Георгиева, учениците се докоснаха по интересен начин до живота и делото на двете големи личности.

Участниците в събитието представиха презентации за живота и делото на Пенчо Славейков, Мария Кюри и Алфред Нобел, създател на Нобеловата награда. Мая Божинова и Тихомир Стоянов изнесоха литературна композиция, превъплътени в образите на Славейков и неговата любима Мара Белчева.

Според британците Мария Кюри е жената, променила в най-голяма степен света

Британската кралица Елизабет II, Маргарет Тачър, Дж. К. Роулинг са само част от 40-те жени, които промениха света. Това показва анкета,...

В края на урока десетокласници, запленени от химията, представиха лабораторни опити.

"Постарахме се да поставим акцент върху това, което обединява двете бележити личности - благородната кауза, на която посвещават живота си и упорито, последователно и самоотвержено извървяват пътя на успеха и признанието" – обясни Димитрина Караиванова.

Проведеният Интегрален урок е похвална инициатива за учителите Караиванова и Георгиева, които не за пръв път са потърсили интересни начини да заинтригуват своите възпитаници, да провокират у тях стремеж към по-упорит труд, постоянство, желание за по-добри постижения и дълг към обществото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com