10 неща, които да трябва да знаем, ако имаме високо кръвно налягане

59578
10 неща, които да трябва да знаем, ако имаме високо кръвно налягане
Снимка: SENDO

Известно е, че повишеното кръвно налягане, е една от водещите причини за заболеваемост и смъртност в света. Хипертонията е синоним на високо кръвно налягане, но за заболяване може да се говори, когато вече са настъпили болестни промени в организма.

Ако наскоро сте били диагностицирани с хипертония, сигурно се чувствате объркани. Най-вероятно вашият лекуващ лекар ви е обяснил основните параметри – какво трябва да правите, какво трябва да избягвате, как да пиете лекарствата си… Но високото кръвно налягане обикновено е хронично заболяване и е възможно да ви съпътства през целия ви живот. Затова, за да се почувствате по-спокойни, си заслужава да получите повече информация за хипертонията и начините за справяне с нея.

Ето 10 неща, които е добре да знаете за кръвното налягане:

1. Какво представлява кръвното налягане?

Кръвно налягане, горна граница, долна граница – всички сме чували тези понятия, но много малко хора знаят какво всъщност означават те. Кръвното налягане е силата, с която кръвта натиска стените на артериите. Всеки път, когато сърцето бие (свива се и се отпуска), се създава налягане вътре в артериите. При всеки удар на сърцето, кръвта се изпомпва в посока на кръвоносните съдове и създава налягане в тях. Това кръвно налягане се нарича систолично, по-познато ни като „горна граница“. Когато сърцето е отпуснато, натиска върху артериите намалява. Това е т.нар. диастолично кръвно налягане, познато ни като „долна граница“.

Високо кръвно налягане се отчита, когато кръвта оказва твърде голям натиск върху артериите, по време на свиване или отпускане на сърцето. Кръвното налягане се влияе и от размера на стените на артериите и тяхната еластичност. Понякога в тях може да има повишено съпротивление срещу притока на кръв и това кара сърцето ви да изпомпва по-трудно. Отчитането на кръвното налягане се измерва в милиметри живачен стълб (mmHg). Например, показанието на кръвното налягане се изписва като 120/80 mmHg и се чете "120 на 80". Това са т.нар. горна и долна граница на кръвното налягане.

2. Кога кръвното налягане е високо?

За идеално кръвно налягане обикновено се считат показателите между 90/60 mmHg и 120/80 mmHg. Според последните медицински насоки, може да се говори за хипертония при показатели над 130/80 mm Hg, или над 150/90 mmHg, ако сте над 80 годишна възраст.

 3. От какво се причинява високото кръвно налягане?

Причината за повишаване на кръвното налягане, при повечето хора остава неясна. Все пак, има опредени фактори, които се свързват с хипертонията. Тя се среща доста по-често при хора в напреднала възраст. Други рискови фактори са липсата на активност, неправилното хранене, затлъстяването и генетиката. Употребата на много сол в диетата, високи нива на стрес, недостатъчно сън, прекомерна употреба на алкохол и определени заболявания на бъбреците, също могат да доведат до повишаване на кръвното налягане.

4. Какви биха могли да са последствията от хипертонията, ако не се овладее?

Ако високото кръвно налягане не се намали до нормалните стойности, то може да причини сърдечни удари, бъбречна недостатъчност, инсулти и увреждане на очите. Тези заболявания могат да се окажат фатални или да причинят трайна инвалидност. Най-често срещаните усложнения, в следствие на хипертонията, са сърдечно-съдовите заболявания: сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето, хипертонична кардиомиопатия (удебелен, ненормално функциониращ сърдечен мускул) и атеросклероза. Ето защо е важно пациентите да следват стриктно лечението, през целия си живот.

5. Как се лекува хипертонията?

Дали страдате от хипертония, може да определи само вашият лекар. Той ще проследи кръвното ви налягане, може би ще извърши някои изследвания на кръв и урина и ще зададе въпроси за здравето ви, за да определи риска от други проблеми. Ако кръвното ви налягане е малко над 140/90 mmHg, и рискът ви от други проблеми е нисък, може би ще бъдете посъветвани да направите някои промени в начина си на живот. При по-високи показатели и риск от други здравословни проблеми, ще ви бъде назначено и лекарство за понижаване на кръвното налягане.

6. Колко често трябва да измерваме кръвното си налягане, ако имаме хипертония?

Вашият лекар ще ви насочи колко често да мерите кръвното си налягане, в зависимост от състоянието ви и назначената ви терапия. Все пак се препоръчва да го мерите поне веднъж на ден, обикновено сутринта рано, преди да изпиете лекарствата си. Домашното наблюдение на кръвното налягане е от изключителна важност. Само така можете да се уверите, че лечението ви е ефективно и се предпазвате от потенциални здравословни усложнения.

Важно е да изберете надежден апарат за кръвно налягане, на чиито показания да можете да се доверите. Апаратите SENDO са добър избор, за ежедневно следене на кръвното налягане. Те се използват лесно и се предлагат в различни разновидности. Гарантират точно измерване на пулс, горна и долна граница на кръвното налягане, а някои модификации на апаратите SENDO отчитат и наличието на аритмичен пулс.

7. Как да измерваме кръвното си налягане правилно?

Всички хора си мислят, че измерването на кръвното налягане е лесна работа, но това не е съвсем така. Важно е да се научите да го мерите правилно, за да получавате винаги верни резултати. На първо място - внимавайте за позицията на ръката си. По време на измерването тя трябва да бъде изпъната, поставена на около 6 см. под рамото, за да се доближи до нивото на сърцето. Поставяйте маншета върху гола ръка, а не върху дрехите.

Не мерете кръвното си налягане непосредствено след хранене, след физическа активност, след употреба на кафе и други стимулиращи напитки. Добре е няколко минути преди да премерите кръвното си, да останете в покой и да релаксирате.

8. Трябва ли да спазвам специален хранителен режим ако имам хипертония?

Храненето при хипертония е изключително важно. Здравословната диета е в състояние да подобри състоянието ви драстично, често дори да нормализира кръвното ви налягане.

Ще бъде полезно да ограничите приема на сол. Солта съдържа натрий, а натрият кара тялото ви да задържа допълнителна вода. Добавената вода натоварва сърцето и кръвоносните съдове и при някои хора може да доведе до повишаване на кръвното налягане.

Добре е да се откажете и от консумацията на полуфабрикати, сладкиши, сладки напитки, и алкохол. По възможност откажете тютюнопушенето. Добавете в менюто си повече зеленчуци, птичи меса, риба, ядки, пълнозърнести храни, авокадо и зехтин. Този начин на хранене може да редуцира теглото ви, а това със сигурност ще повлияе благотворно върху кръвното ви налягане.

9. Трябва ли да променим начина си на живот, за да поддържаме кръвното си налягане под контрол?

Вече споменахме, че обездвижването и стресът влияят върху показателите на кръвното налагане, затова определено би имало полза да нанесете определени корекции върху начина си на живот. Постарайте се да се движите повече. Не е необходимо да се претоварвате. Пет умерено интензивни тренировки седмично, с продължителност до 30 минути, са достатъчни.

Погрижете се и за стреса. Постарайте се да го намалите чрез упражнения, медитация, дълбоко дишане, йога. Включете в ежедневието си и дълги разходки на открито или си намерете хоби, което да ви разтоварва. Старайте се да спите добре и достатъчно, почивайте си повече.

10. Какво трябва да знаем за лекарствата, ако имаме хипертония?

На първо място, е важно да не забравяте да пиете лекарствата, които ви е предписал вашият лекар. Приемайте ги редовно, без да допускате изключения. Ако все пак забравите да изпиете хапчето си, вземете го веднага щом си спомните. Въпреки това, ако е почти време за следващата доза, изчакайте и се върнете към обичайната си схема на прием. Не приемайте две дози, за да компенсирате пропуснатата таблетка.

Внимавайте с лекарствата за настинка и грип, които се продават без рецепта. Много от тях съдържат т.нар. деконгестанти, като оксиметазолин, фенилефрин и псевдоефедрин, които повишават кръвното налягане.

И за финал ще отбележим, че хипертонията е много коварно заболяване. Понякога го наричат „тихият убиец“, тъй като протича безсимптомно. Някои хора развиват главоболие, когато кръвното им се повиши до опасни граници, но при други, това може да остане незабелязано и да причини усложнения. Редовното измерване е единственият сигурен начин, винаги да държите кръвното си налягане под контрол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com