10 неща, които се случват с тялото ни, след като навършим 30 години

9406
10 неща, които се случват с тялото ни, след като навършим 30 години
Снимка: iStock/Guliver

След 30-годишна възраст тялото ни започва да преминава през различни промени и някои от тях могат да бъдат изненадващи за нас. Например, въпреки факта, че вече сме по-мъдри, нашият мозък намалява размера си.  Вероятно сте забелязали, че се потите по-малко - това също е част от процеса на стареене. Ето какво точно се случва с тялото ни след навършване на 30 години.

1. Мозъкът намалява обема си

Не, мозъкът ви не расте с възрастта. Всъщност се случва точно обратното. В процес на стареене мозъкът се свива. След 30-годишна възраст той губи приблизително 50 000 неврони на дневно. Но няма причина за паника, защото тялото ни знае как да се адаптира към промените.

Установено е също, че обемът на мозъка намалява с възрастта със скорост от около 5% на десетилетие. Това се отразява най-вече върху паметта и по-специално върху епизодичната памет.

2. Потите се по-малко

Пет подценявани съвета за по-добро здраве

Живеем в изключително натоварено ежедневие с много стрес. Почиваме си все по-малко, храним се доста нездравословно и това ни оказва вли...

Това е добра новина най-вече за мъжете. Потните жлези (предимно тези под мишниците) се свиват с възрастта. В резултат на това те са по-малко чувствителни и намаляват производството на пот.

3. Настивате по-рядко

Кихането, кашлянето и настинките като цяло се случват по-рядко, когато остареем. До достигането на средна възраст имунният отговор става по-устойчив.

4. Вкусовите ви възприятия отслабват

Усещането ви за вкус може да избледнее с възрастта. Повечето хора губят част от вкусовите си рецептори, особено след 60-годишна възраст. Ето защо възрастните консумират предимно храни с високо съдържание на захар и сол. Същото се случва и с обонянието.

Състоянието на езика разкрива 14 заболявания

В езика на човека са закодирани симптоми на кашлица, висока температура, жълтеница, главоболие и стомашни проблеми, които помагат на ле...

5. Мускулната маса започва да намалява

Един от най-изразените ефекти на стареенето е загубата на мускулна маса и в резултат на това ставаме по-слаби. След 30-годишна възраст тя намалява с приблизително 3–8% на десетилетие. Този процент е още по-нисък след 60-годишна възраст.

6. Метаболизмът ви се стабилизира

Изследователите предполагат, че метаболизмът ни преминава през стабилизация с възрастта и че най-критичният период за него е в периода 50-60 години. След тази възраст следва процес на стабилизация. Това означава, че теглото ви няма да претърпи големи промени. Съответно ще ядете по-малко и ще изразходвате по-малко калории.

7. Емоционалното ви състояние се стабилизира

Ако в тийнейджърските си години сте били прекалено емоционални, след 20-годишна възраст сте започнали период, в който сте се опитвали да докажете нещо на света. Но след 30-годишна възраст вече се чувствате по-уверени. Учените предполагат, че платото за стабилизиране на личността, се случва между 30 и 50-годишна възраст.

Ето как ще се промени тялото ви, ако спортувате по 30 минути дневно

Ежедневната физическа активност е от съществено значение за вашето здраве. Не е нужно да прекарвате часове наред във фитнеса, за да пос...

8. Ноктите ви растат по-бавно

Д-р Уилям Бийн установява, че ноктите на младите хора растат най-бързо. С възрастта процесът се забавя. Тези промени вероятно се дължат на по-бавното кръвообращение.

9. Зъбите ви стават по-малко чувствителни

Вашите зъби също стават по-малко чувствителни и това се случва, защото дентинът (твърдата вътрешна тъкан) става по-устойчива с възрастта. Това води до спад в чувствителността на зъбите.

10. Чувствате се по-щастливи

Обикновено се чувстваме най-добре в детството и това усещане постепенно изчезва в тийнейджърските години. Остаряването се разглежда като период на спад във физическото и психосоциалното състояние, но изследователите всъщност са открили, че когато остареем, започваме да се чувстваме по-щастливи и по-доволни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?

За какво е толкова полезно смутито с куркума и канела?

Домашен лек срещу високо кръвно - ето КОЕ помага най-добре

Чай от жасмин: за какво помага

За какво са полезни ягодите

Защита срещу магнитните бури - Тези малки хитрости ще ви послужат за съюзник срещу тях

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за костите

Лекар разкри защо тоалетната хартия е опасна

Лекар разкри какво ще се случи с тялото ви 1 седмица след отказ от захарта

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?
Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?

Чували ли сте за тази смес? Знаете ли какво можете да излекувате с нея? В днешната статия ще ви разкрием част от полезните свойства на двете съставки,...